AKTUELNO

Republika Srpska traži nezavisnu komisiju koja će ispitati događaje u i oko Srebrenice, ne onu u čiji se rad neko meša, pa bio to i Stejt department, izjavio je danas predsednik Srpske Milorad Dodik, komentarišući reagovanje američke adminstracije na zaključke Skupštine RS.

- Videli smo to kada je Stejt department podržavao Pedija Ešdauna i kada smo dopunili komisiju pod uticajem, koja je iznela niz netačnih podataka. Sve ono što je tačno u prethodnom izveštaju biće integralni deo novog izveštaja - rekao je Dodik, prenosi RTRS.

Prema njegovim rečima, u radu Komisije učestvovaće stručnjaci i nekoliko njih je već prihvatilo da se uključi u rad, a kontaktiran je i jedan bivši sudija Haškog tribunala koji još nije ozvaničio učešće.

Dodik je kazao da ne vidi razlog za reagovanje Stejt departmenta i ocenio da je jedini razlog za to što tamo sede "recidivi prethodne američke administracije".

Kako je rekao , u tom izveštaju nije sve napisano bilo potpuno istinito, jer je bilo netačnih podataka.

On je podsetio da je nemoguće da postoje imena lica koja su stradala 1992. i 1993. godine, a uvrštena su u spisak stradalih od 11. do 19. jula 1995. godine, dok istovremeno nije pomenuta nijedna srpska žrtva.

Dodik je istakao da ne vidi razlog zašto se bune oni koji se zalažu za priču o istini, a sad ođednom ne žele da je vide. "U stvari, oni žele da vide špekulativnu istinu, a ne celovitu", rekao je Dodik.

#Milorad Dodik

#Srebrenica

'