AKTUELNO

Prisustvo oficira Vojske Crne Gore na centralnoj proslavi obeležavanja godišnjice najvećeg pogroma Srba iz Hrvatske u vojnopoicijskoj akciji Oluja, danas u Kninu privuklo je pažnju medija i društvenih mreža.

Tako portal In4S piše da je proslavu „uveličala“ i Vojska Crne Gore, koja je poslala svog oficira da stoji pod ustaškim barjakom „za dom spremni’.

U danu kada se, kako navode, Srbija i srpski narod seća pogroma i stradanja svojih sunarodnika, koji su u najvećem etničkom čišćenju proterani sa svojih vekovnih ognjišta u akciji „Oluji“, Hrvatska taj isti datum slavi kao svoju veliku vojnu pobedu.

Snimak sa hrvatske nacionalne televizije, na kome se vidi vojno lice sa obeležjima Crne Gore prošririo se velikom brzinom i na društvenim mrežama.

Ko je crnogorski oficir na proslavi "Oluje"?

Crnogorski oficir koji je prisustvovao prolavi “Oluje” u Kninu je pukovnik Ivan Mašulović (46) iz Nikšića, saznaje crnogorska Borba. Mašulović se nalazi na funkciji vojno diplomatskog predstavnika - izaslanika odbrane u Hrvatskoj. Na tu funkciju je imenovan odlukom Saveta za odbranu i bezbednost Crne Gore 3. oktobra prošle godine, a važi za kadar Milana Roćena. Mašulović je, kako prenosi Borba, jedan od najodanijih kadrova DPS-a, a većinu svoje karijere je proveo u poliicji i u ANB-u. Bio je načelnik Odeljenja bezbednosti u Kotoru, a od 2004. šef Centra bezbednosti Herceg-Novi.Kada je Veselin Veljović imenovan za direktora Uprave policije, oktobra 2005, Mašulović postaje šef Uprave kriminalističke policije. U tom svojstvu je bio jedan od protagonista policijske akcije “Orlov let”. U novembru 2006, kada je ministar inostranih poslova prvi put postao Milan Roćen, Mašulović je imenovan za rukovodioca Službe za informativno-bezbednosnu i tehničku podršku MIP-a. U septembru 2008. Mašulović prelazi u ANB i biva postavljen za šefa Centra za Podgoricu. Međutim, sa te funkcije je ubrzo smenjen, pa je ubrzo prešao u Ministarstvo odbrane.U Ministarstvu odbrane Crne Gore je bio pomoćnik ministra, Generalni direktor Direktorata za politiku odbrane u dva mandata, sve do dobijanja pozivnice za članstvo u NATO, kada je angažovan na poziciji Savetnika ministra odbrane za bezbednosnu i odbrambenu politiku. Nakon toga je proizveden u čin pukovnika Vojske Crne Gore, a potom i postavljen na dužnost načelnika Odeljenja za obavještajno-izviđačke poslove (G2). Sada obavlja dužnost vojnog atašea - izaslanika odbrane u Republici Hrvatskoj. Podsetimo, velika prašina u javnosti podigla se nakon objavljivanja snimka iz Knina na proslavi operacije Oluja, gde se u prvim redovima video i oficir Vojske Crne Gore.

#Crna Gora

#Oluja

'