AKTUELNO

Za svakog migranta spasenog iz mora Evropska komisija će državi koja odluči da ga prihvati platiti 6.000 eura, a Hrvatska je odbila takvu ponudu Brisela, navodi zagrebački "Večernji list".

Navodi se da je ova isplata deo predloženog koncepta Evropske komisije koji je razrađen na osnovu dogovora država članica Evropske unije postignutom na prošlomesečnom samitu u Briselu, a o kojem će se još razgovarati.

"Večernji" navodi da uz novac, Evropska komisija nudi i druge mogućnosti državama koje bi na svojoj teritoriji dopustile uspostavljanje takozvanih kontrolisanih centara za iskrcavanje i obradu migranata.

Tom listu je potvrđeno da "Hrvatska i dalje ostaje pri odluci da takve centre - zvali se oni kontrolisani centri, kampovi ili hotspotovi - ne želi da dopusti na svojoj teritoriji".

Zagrebački dnevnik navodi da bi tim centrima upravljale države, uz podršku EU i agencija Unije, a mogli bi da budu privremeni ili uspostavljeni za određenu namenu.

Navodi se da Brisel smatra da bi, kako bi se smanjio broj smrtnih slučajeva i osiguralo iskrcavanje, sve države Sredozemlja trebalo podstaknuti da uspostave ekipe za traganje i spašavanje.

#EU

#Hrvatska

#Migranti

'