AKTUELNO

Ustaški režim bio je jedan od strašnih režima nacističkih kolaboracionista na ovom prostoru i aktivan partner u ubistvima desetine hiljada Jevreja, Srba, Roma i ostalih protivnika režima NDH, rekao je danas u spomen parku Jasenovac predsednik Izraela Reuven Rivlin.

Rivlin je spomen park Jasenovac posetio sa predsednicom Hrvatske Kolindom Grabar Kitarović i tom prilikom takođe poručio da je moralna obveza Hrvatske da se suoči s prošlošću jer je to osnov svakog pravednog društva i važan element prijateljstva između njihovih dveju zemalja.

Predsednici Rivlin i Kolinda Grabar-Kitarović posetili su memorijalni muzej u Jasenovcu i položili vence kod spomenika Jasenovački cvet.

Foto: Tanjug

- Ustaški režim, jedan od strašnih režima nacističkih kolaboracionista koji je ovde nastao, bio je aktivan partner u ubistvima, ali ima nekih koji radije potiskuju svoju prošlost i na to gledaju kao na `crnu rupu` koja ne traži nikakvo proučavanje ili samopreispitivanje - kazao je Rivlin, koji će sutra doputovati u posetu Srbiji.

Podsetio je da je u logoru Jasenovac okrutno ubijena ne samo većina Jevreja koji su živeli u nekadašnjoj Nezavisnoj Državi Hrvatskoj (NDH), već i više desetina hiljada Srba, Roma i ostalih protivnika režima.

Istakao je Rivlin da je "sposobnost Hrvatske da se suoči s prošlošću, a ne da je ignoriše, moralna obveza koja je temelj svakog pravednog društva".

- To će takođe i dalje biti važan element u prijateljstvu Hrvatske i Izraela - poručio je šef izraelske države i kao veoma važno uz suočavanje s prošlošću istakao obrazovanje mladih.

Foto: Tanjug

Svi imamo obvezu da učinimo sve da bi poštovali sećanje na sve koji su nestali, kazao je šef izraelske države i istakao da se ne smeju podržavati zakoni ili pokušaji zatiranja ili utišavanja istorijskih istraživanja o zločinima nacista i njihovih kolaboracionista.

- Samo iskrenim i odvažnim suočavanjem s prošlošću i obrazovanjem mladih možemo s ovog strašnog mesta poručiti - nikada više - jasan je Rivlin, prenela je HINA.

#Jasenovac

#ustaše

'