separator
Info
ZABAVAAKTUELNO

region

Sijarto:Pristupanje Crne Gore EU 2025. predaleko i nerealno


Mađarska žali zbog politike Evropske unije kojom se potiskuju ambicije zemalja kandidata, izjavio je mađarski ministar spoljnih poslova i trgovine Peter Sijarto. On je to rekao u intervjuu za podgoričku "Pobjedu", ističući da, ako se pogleda bilans ostvarenih rezultata, može da se kaže da su Crna Gora i Srbija predvodnici u procesu pristupanja EU, prenosi CdM.me.


- Mislim da smo jači što nas je više u savezu. Predložena 2025. godina za pristupanje je predaleko, to je nerealno i to znači još sedam godina, ili 2.500 dana. Mi znamo sve o vama, vi znate sve o EU. Znamo vaše rezultate, znamo vašu posvećenost, što još treba? Ne razumemo šta je problem - rekao je Sijarto.

 Govoreći o nedavno objavljenom izvještaju EK o proširenju, Sijarto kaže da je prilično frustriran pomenutim dokumentom, zbog čega će koristiti sve instrumente kako bi ubrzali agendu proširenja.

- Nismo sami u toj ideji, već možemo da računamo i na ostale zemlje Višegradske grupe. Možemo da računamo i na Austriju, takođe i na Rumunju i Bugarsku koje su tradicionalno posvećene proširenju - naveo je Sijarto.

 Prema njegovim rečima, u Evropskoj komisiji postoje tri vrste problema sa kojima se EU suočava. 

- Prvi put u istoriji EU se dešava da se smanjuje broj njenih članica. To se nikad do sada nije desilo. Druga stvar strah od terorizma u EU je gori neko ikad. U poslednje tri godine, 340 ljudi je umrlo u terorističkim napadima, a preko hiljadu je ranjeno. Treća stvar ekonomski i politički stub transatlantskih odnosa je takođe oslabljen - naveo je Sijarto. 

On je dodao i da, ako se razmotre te tri stvari, videće se da su dostignuća sadašnje Evropske komisije veoma siromašna, zbog čega se uzda u novi sastav EK sledeće godine.

Vesti Minut dva

Nacionalni Dnevnik

Komični video i skrivena kamera

Komentari • 0

Komentari uvredljivog sadržaja neće biti odobreni.

korisnik

povezane vesti