AKTUELNO

Na Mrakovici je danas obeleženo 76 godina od Bitke na Kozari, simbola stradanja i otpora srpskog naroda u borbi protiv nacista i ustaša, u kojoj je ubijeno oko 40.000 civila, a 68.000 ih je proterano i internirano u logore, prenosi RTRS

Svečanosti na Mrakovici su prisustvovali predsednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Zoran Ðorđević i ministar rada i boracko-invalidske zaštite RS Milenko Savanović.

Navodi se da je Dodik rekao da je narod Kozare podnosio stradanje koje je organizovano s ciljem njegovog nestanka.

- Ovde je u pitanju istinska priča o ustaškom ubijanju Srba. Ubijana su deca. Stradanje Srba je bilo istinski projekat Nezavisne države Hrvatske (NDH), plan koji je realizovan već sa Pagom i Jadovnom - rekao je Dodik i dodao da su Srbi žrtve Hrvata i muslimana koji su podržali NDH.

Dodik je naveo da su Srbi jedini imali državu i da su dali slobodu drugima stvaranjem Jugoslavije.

- Obe Jugoslavije bile su velike srpske političke i nacionalne zablude. Svesni stradanja, moramo da sprečimo nova, jer Srbi ne mogu da žive bez slobode - rekao je Dodik.

On je kazao da ne postoje "bosanski", "hrvatski" ili "srbijanski" Srbi, kako to neki pokušavaju predstaviti, već da su svi Srbi jedan, jedinstven narod.

- Nama slobodu niko neće dati, zato je moramo braniti i čuvati. Srbi su uvek delili slobodu sa drugima i ona je uvek vezana za državu. Uvek smo, braneći državu, branili slobodu. Danas sam ponosan na Republiku Srpsku - poručio je Dodik.

Pročitajte još: VLADA SRBIJE OBELEŽIĆE GODINU DANA RADA: Premijerka Ana Brnabić tim povodom u četvrtak u Subotici

#Milorad Dodik

#Zoran Đorđević

'