AKTUELNO

Devet osoba, među kojima dvoje dece, povređeno je kada je zadarska policija pucala na kombi u kojem je bilo 29 migranata, uglavnom iz Avganistana i Iraka.

Zadarska policija je saopštila da je sprečila pokušaj krijumčarenja migranata na području Donjeg Srba, gde je zaustavila kombi sa migrantima ispalivši prema njemu više hitaca.

Incident se dogodio u sredu oko 22 sata u blizini Zadra, a Hina prenosi da je policija zaustavila kombi sa migrantima zahvaljujući dojavi.

Stanje dvoje dece je ozbiljno, ali stabilno, a sedam osoba je lakše povređeno.

Policija je postavila blokadu na putu da bi zaustavila kombi koji je, kako tvrde, u zemlju ušao ilagalno iz BiH.

Vozač, za kog se veruje da je državljanin BiH, je pobegao i za njim se traga, prenosi Rojters.

- Vozač se nije zaustavio posle nekoliko upozorenja. Probio je blokadu i vozio prema policije. Reakcija policije je bila opravdana. Oni su bili primorani da otvore vatru jer su im životi bili u opasnosti - izjavio je šef zadarske policije Ranko Dražina.

Hrvatski mediji navode da su tom prilikom u glavu ranjeni dečak i devojčica od 12 godina, dok je sedam migranata povređeno zbog vožnje.

Direktor zadarske bolnice Željko Culina izjavio je da je dečak primljen sa prostrelnom ranom lica i da mu je metak povredio vilicu, kao i da je operisan i van životne opasnosti.

Devojčica je zadobila povrede u predelu lica, stomaka i desne ruke i takođe je van životne opasnosti.

"Jutarnji list" piše da su hrvatski policajci, koji su pucali na beli kombi, hicima sprečavali da ih vozač ne pregazi jer je krenuo ka njima nakon što ih je zaobišao na blokadnom punktu na području Policijske stanice Donji Srb.

List navodi da su policajci pucali u gume i da nisu znali da se u kombiju nalaze putnici, odnosno migranti iz Avganistana i Iraka. Sve se dešavalo oko 200 metara od granice sa BiH.

Nakon što je vozač pobegao iz kombija, policija je otkrila da se u vozilu nalazi 29 migranata, od kojih 15 dece.

Oni su, prema navodima zagrebačkog lista, nameravali su da traže azil u Hrvatskoj.

Potraga za odbeglim vozačem započela je još sinoć, a u potragu su uključeni helikopteri, dronovi i psi tragači.

Migranti će biti prebačeni u smeštajni centar za migrante do kraja dana.

Hrvatski premijer Andrej Plenković je izjavio da policija štiti granice od nezakonitih migracija, navodeći da je ranjavanje dece jako loše.

- Policija štiti granice od nezakonitih migracija, izražavam žaljenje zbog ranjavanja dece, mislim da je to jako loše, siguran sam da će istraga pokazati kako se to dogodilo. Očekujem od policije da nastavi da štiti granicu od krijumčara ljudi, u ovom slucaju iz Bosne i Hercegovine - kazao je Plenković, prenosi Index.hr.

Glavna balkanaska ruta, kojom je više od milion migranata došlo do EU 2015. godine, zatvorena je 2016. posle sporazuma između EU i Turske.

Ipak, kako navodi britanska agencija, hiljade su posle toga ušle novom rutom koju su otvorili krijumčari, a koja ide od Grčke preko Albanije, Crne Gore, Srbije i BiH do Hrvatske.

Hrvatska i policija BiH je prethodnih meseci uhapsila na desetine krijumčara u nekoliko operacija.

#Hrvatska

#Migranti

#Policija

'