AKTUELNO

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je danas da se za člana Predsedništva BiH kandiduje kako bi popravio položaj Srpske i ističe da nema nikakvu obavezu prema BiH, izuzev da očuva mir.

Dodik, koji je danas održao predavanje na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, rekao je novinarima da je BiH "sastavljena", da nije država, i da ima samo međunarodno priznanje, međunarodni okvir.

Unutrašnji suverenitet pripada entitetima, objasnjo je on dodajući da BiH nema izvršne organe.

- Ima Savet ministara koji je pomoćni organ Predsedništva. Jedini izvršni organ na nivou BiH je Predsedništvo. To je napravljeno u konceptu da BIH uvaži unutrašnju strukturu, a sve godine od Dejtona do danas je pokušano da se promeni ta unutrašnja struktura i da se nametne nadleznost zajedničkih institucija BiH nadležnosti entiteta što nije u duhu ni pismu Dejtonskog sporazuma, ali jeste u aroganciji međunarodne zajednice, koja je kroz visoke predstavnike menjala prakse - naveo je Dodik.

Kaže da je dobro što je ustav ostao onakav kakav je napisan u Dejtonu, ali dodaje da u suštini postoji taj ustavni sistem po Dejtonu i drugi, realni kojeg nema u tom ustavu, a da je njegova uloga da pokuša da te anomalije dovede u red, a na dobrobit RS.

Podsetio je da njega biraju Srbi i građani RS, da nema nikakve obaveze prema BiH, izuzev da očuva mir.

- Nemam nameru da popustim ni u jednom segmentu onoga što je interes našeg naroda - poručio je, te podsetio da člana Predsedništva srpskog naroda bira RS, bošnjačkog Bošnjaci, a hrvatskog Hrvat i da se oni u Predsedništvu sastaju kao jedini izabrani, jer Savet ministara biraju entiteti i dolaze ljudi koje oni odaberu.

Rekao je da ne može da predvidi ko će predstavljati u Predsedništvu druga dva naroda, ali i da ne želi da utiče na izbor drugih naroda, kao što, tvrdi, drugi neće uticati na izbor srpskog naroda.

Ističe da nema nikakve želje i da u Predsedništvo ide samo da popravi poziciju RS.

#Milorad Dodik

#Predsedništvo BiH

#Republika Srpska

'