AKTUELNO

Predsednik Srpske demokratske stranke (SDS) Vukota Govedarica izjavio je danas da očekuje da Apelaciono veće Suda BiH donese odluku o ukidanju oslobadjajuće presude ratnom bošnjačkom komandantu u Srebrenici Naseru Oriću.

- Verujemo da u ovom slučaju veće ne bi trebalo podleći pritiscima koji su bili prisutni u ovome postupku. Ukoliko dodje do odluke da se ukine oslobadjajuća presuda, sudski postupak treba biti obnovljen - rekao je Govedarica na konferenciji za novinare.

On je kazao da SDS ima nezvaničnu informaciju da će biti obavljena odluka Apelacionog veća suda BiH u sudskom postupku protiv Orića, koji je ranije pred Sudom BiH oslobodjen svih optužbi za ratne zločine nad Srbima na području Sebrenice.

Govedarica je dalje rekao da je predsednik Sudskog veća Šaban Maksumić, koji je, kako je naveo, bio vojni sudija Armije BiH, kao i da postoje informacije da je u toku rata zlostavljao srpske zarobljenike u kasarni "Viktor Bubanj" u Sarajevu.

- Postoji opravdana sumnja da je on čovek koji ne može biti objektivan - dodao je Govedarica i dodao da će SDS, ako se potvrdi oslobadjajuća presuda Oriću, tražiti izuzeće sudije Maksumića.

Predsednik SDS-a je podsetio da je Sud BiH svojevremeno odredio mere zabrane kretanja Naseru Oriću na teritoriji Federacije BiH i Republike Srpske, da bi u drugoj polovini 2015. godine mere zabrane bile ukinute za Federaciju BiH, ali su na snazi ostale mere zabrane kretanja na teritoriji Republike Srpske.

- Podsećam vas da su mnogi mediji početkom 2016. godine pisali da se Naser Orić kreće teritorijom Srpske, za šta nije imao pravo. Postavlja se opravdano pitanje da li je ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač znao da se Orić kreće teritorijom Republike Srpske i zašto nije postupio u skladu sa ovlaštenjima i merama Suda BiH i zašto Naser Orić nije uhapšen - kazao je Govedarica.

On je još upozorio i na to da i "ptice na grani znaju da je na svedoke u sudskom postupku protiv Nasera Orića vršen stravičan pritisak".

- Ministar Lukač je ćutao. Ukoliko on i oni oko njega, ne žele da rade svoj posao, neka se sklone sa tih pozicija i puste odgovorne ljude da časno obavljaju svoje dužnosti - istakao je lider SDS-a.

#Bosna i Hercegovina

#Naser Orić

#sdsrs.com

'