AKTUELNO

Ustavni sud Federacije BiH doneo je danas odluku prema kojoj su Srbi u Hercegovačko-neretvanskom, Zapadno-hercegovačkom i Posavskom kantonu konstitutivni narod, a srpski jezik i pismo ćirilica ravnopravni sa ostala dva jezika i latiničnim pismom.

Ustavni sud Federacije BiH doneo je presudu prema kojoj pojedine odredbe ustava ova tri kantona nisu u skladu sa Ustavom Federacije BiH, odnosno ta tri kantona nisu priznavali pravo konstitutivnosti srpskog narod, srpskog jezika i ćirilice.

Sud je naložio skupštinama ova tri kantona da odmah, a najkasnije u roku od šest meseci od dana objavljivanja ove presude u službenim glasilima, donesu amandmane na ustave tih kantona, u skladu sa Ustavom Federacije BiH.Do donošenja amandmana, primenjivaće se odredba Ustava Federacije BiH, navedeno je u odluci.

Ustavni sud Federacije BiH je ovu odluku doneo na osnovu zahteva predsednika Vlade Federacije BiH Fadila Novalića i trećine poslanika u Hercegovačko-neretvanskom kantonu.

Još 2000. godine u BiH su se desile velike ustavne promene.

U julu te godine Ustavni sud Bosne i Hercegovine je doneo kojom se od dva entiteta, Federacije BiH i Republike Srpske, traži da izmene svoje ustave kako bi se obezbedila puna ravnopravnost tri konstitutivna naroda, Bošnjaka, Srba i Hrvata, na čitavom području BiH.

Ta odluka je primenjena u svim delovima BiH, osim u tri kantona na kojima većinsku vlast imaju hrvatske stranke.

#Bosna i Hercegovina

#Srbin

#Ustavni sud

'