AKTUELNO

Crna Gora danas obeležava 12 godina od proglašenja nezavisnosti.

Referendum o nezaviznosti, održan je na današnji dan, 21. maja 2006. godine, kada su građani Crne Gore u većini doneli odluku da Crna Gora istupi iz Državne zajednice Srbije i Crna Gore (SCG), čime je nakon 88 godina obnovila svoju državnu samostalnost.

Prema zvaničnim podacima, na referendum je izašlo 86,5 procenata od ukupnog broja birača, odnosno nešto ispod 420.000 građana sa pravom glasa.

Crnogorsku nezavisnost podržalo je oko 230.000 građana ili 55,5 odsto, dok je za ostanak zajedničke države sa Srbijom bilo 185.000 građana ili 44,5 odsto.

Predsednik referendumske komisije bio je Slovak František Lipka.

Novi Ustav Crne Gore donet je 2007. godine, čime je zaokružen državno-pravni status te bivše jugoslovenske republike.

Izabrani predsednik Crne Gore Milo Đukanović juče je položio zakletvu i preuzeo dužnost šefa države, uz poruku da na tu dužnost stupa sa osećanjem časti i odgovornosti, a ponosan na ostvarenja koja su ostvarena.

"Od opcije da budemo provincija proširene Srbije, koja nam se nudila kao aternativa na predsedničkim izborima 1997. godine, Crna Gora je u međuvremenu postala ekonomski najrazvijenija zemlja na Zapadnom Balkanu, lider reformi i pregovora sa Evropskom unijom i izvesno prva sledeća članica tog saveza", rekao jĐukanović na Cetinju.

Đukanović, čiju inauguraciju su crnogorski mediji prenosili uživo, poručio da nova Crna Gora, obavezana prema precima, nastavlja njihovo delo.

Navodeći da je EU potrebna unutrašnja konsolidacija, Đukanović je rekao da to znači i preispitivanje vizije ujedinjenja, što utiče na spoljnopolitičku sliku Zapadnog Balkana.

Đukanović je takođe rekao da "nova Crna Gora mora snažiti svest o svojoj državnoj posebnosti kroz sve oblasti, pre svega u kulturi - koja je čuvar i nosilac identiteta".

Državni diskontinuitet je, kako je ocenio Đukanović, ostavio preteško breme koje limitira naše društvene potencijale.

"Problem je predstavljalo veoma kasno formiranje obrazovnih, kultunih i naučnih institucija i medijskih kuća. To se najbolje videlo kroz opominjuće iskustvo medijskih manipulacija i državno-političkog nesnalaženja kojem smo bili izloženi 90-ih godina", rekao je Đukanović.

#Crna Gora

#Proslava

'