AKTUELNO

Turski predsednik sleteo je u Sarajevo s delegacijom ministara koji će s bosanskohercegovačkim kolegama razgovarati o zajedničkim projektima i saradnji.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan doputovao je danas nešto iza podne u Sarajevu, gde će biti u radnoj poseti i učestvovati na 6. kongresu Unije turskih evropskih demokrata u olimpijskoj dvorani Zetra. Erdogan je stigao u Sarajevo u radnu posetu, tokom koje se između ostalog sastao i sa predsedavajućim Predsedništva BiH Bakirom Izetbegovićem.

Foto: Tanjug

Turski predsednik je u Sarajevo stigao s delegacijom ministara koji će s bosanskohercegovackim kolegama razgovarati o zajedničkim projektima i saradnji. Biće, kako je najavljeno, potpisano i pismo namere za izgradnju autoputa Sarajevo - Beograd, koji bi trebalo da finansira Turska.

U Sarajevu je gotovo vanredno stanje, sa vidnim jakim bezbednosnim merma i posebnim režimom saobraćaja do 21 sat. Novinarima je zabranjeno snimanje u krugu Međunarodnog aerodrome, gde su bezbednosne mere, kao i u celom gradu, podignute na najviši nivo.

Foto: Pixabay.com

Iz Granične policije BiH medijima je rečno da je zabrana navodno uvedena na zahtev organizatora, odnosno Ambsade Turske u glavom gradu BiH i Federacije BiH. Aerodrom obezbeđuju pripadnici policije sa dugim cevima.

Prvi autobusi sa Turcima iz zapadne Evrope stigli u Sarajevo

Prvi autobusi sa Turcima iz zapadne Evrope, uglavnom Nemačke i Holandije, stigli su tokom noći i jutros u Sarajevo. Oni su prvi gosti Sarajeva od očekivanih 15.000 koji će prisustvovati mitingu turskog predsednika u Zetri.

Na sarajevskim ulicama od jutarnjih sati je prisutan pojačan broj policijskih službenika koji su raspoređeni širom grada. Policajci se nalaze na raskrsnicama, duž glavnih gradskih saobraćajnica i autobuskim i tramvajskim stajalištima I državnih institucija.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo rečeno je da će na terenu biti angažovan dovoljan broj policajaca, a da organizatori javnog skupa u Zetri preduzimaju sve naložene mere, kako bi ovaj događaj prošao u najboljem redu.

Portparolka MUP-a KS Suvada Kuldija ranije je za portal Klix.ba kazala da će danas biti preduzete mere operativnog, fizičkog, kontradiverzionog i saobraćajnog obezbeđenja, a da je za ostale protokolarne aktivnosti turskog predsednika zadužena Direkcija za koordinaciju policijskih tela BiH.

Bezbednosne mere su podignute na najviši nivo, posebno nakon što je juče pojavila informacija da su turske obaveštajne službe dobile dojavu o mogućem atentatu na šefa turske države tokom posete Balkanu.

I dok predsednik Erdogan bude zauzet državničkim obavezama, njegova supruga Emina će posetiti Klinički centar Univerziteta Sarajevo (KCUS), gde će biti otvorena Klinika za hematologiju, uz finansijsku podršku turske agencije TiKA.

Povodom posete Erdogana, član Predsedništva BiH Dragan Čović izjavio je da je turski predsednik dobrodošao, kao i svi prijatelji BiH. Ipak, Čović je za Hrvatsku radio-televiziju (HRT), istakao i podeljenja mišljenja u vezi sa održavanjem predizbornog skupa u Sarajevu.

- Ali, činjenica je da je najava jednog takvog okupljanja izazvala ogromna promišljanja s jedne druge pozicije iz čitave Europske unije. Kada smo razgovarali s prijateljima iz Austrije, Nemačke Švajcarske, jasno su nam ukazali na taj problem misleći da smo mi domaćini. Kazao sam im da sam za to saznao iz medija - kazao je Čović.

On je izrazio nadu da će sve proteći u miru i da neće ostaviti nikakve posledice osim onih, kako je rekao, strateških koje ima Erdogan zbog čega je odlučio da organizuje skup u Sarajevu i odakle će poslati poruke svetu.

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, Nikola Špirić, izjavio je da poseta šefa turske države Sarajevu, za koje su, kako je rekao, pojedini članovi Predsedištva BiH čuli iz medija, govori da sve što ne može u Evropi može u BiH.

- I kada ne bi izgovorio nijednu reč, njegov dolazak šalje najmanje tri poruke - jednu za Bošnjake, drugu za Srbe i Hrvate i treću za Evropljane. Kakve će poruke poslati Erdogan iz BiH ostaje da čujemo, ali teško da će doprineti integraciji ove sve podeljenije zemlje kakve god one bile - rekao je Špirić.

#Bakir Izetbegović

#Redžep Tajip Erdogan

#Sarajevo

'