AKTUELNO

NATO će pozvati Makedoniju u članstvo ako osetljvo i teško pitanje imena bude rešeno, izjavo je generalni sekretar zapadne vojne alijanse Jens Stoltenberg.

U intervjuu grčkoj agenciji ANA, Stoltenberg je ocenio da je proširenje NATO veliki uspeh i naglasio da vrata tog vojnog saveza ostaju otvorena."Od završetka hladnog rata gotovo smo udvostručili broj članica i to nam je pomoglo da stabilizujemo, ojačamo demokratiju i vladavinu prava u celoj Evropi. Širenje NATO je dakle veliki uspeh", rekao je.

Stoltenberg je kazao da vrata NATO ostaju otvorena i da će na julskom samitu alijanse biti reči o proširenju i "zaspirantima za članstvo BiH i Gruziji ali takodje i (BJR) Makedoniji".

- Zaista pozdravljam napore i Skoplja i Atine da pokušaju da pronadju rešenje za problem imena. Posetio sam Skoplje pre nekoliko meseci a razgovarao sam i sa grčkim premijerom Aleksisom Cirasom nakon toga i pozdravljam snažnu političku podršku pokušajima da se prondje rešenje ovog veoma teškog i osetljivog pitanja. Ali, ako pitanje imena bude rešeno NATO će potvati BJRM u članstvo - kazao je Stoltenberg.

#Jens Stoltenberg

#Makedonija

#NATO

'