AKTUELNO

Maršom učesnika Besmrtnog partizanskog odreda prvi put je danas u Zagrebu obeleženo stvaranje antifašističke koalicije u Drugom svetskom ratu.

Ispred narodnog pozorišta u Zagrebu orilo se "Sa Ovčara i Kablara", "Po šumama i gorama", "Oj Mosore, Mosore...", kada se grupa od 200-tinjak učesnika marša, koji su nosili fotografije Josipa Broza Tita i Franje Tuđmana u partizanskim uniformama i uzvikivali parole "Smrt fašizmu, sloboda narodu".

Učesnici marša su nosili fotografije 300-tinjak poginulih u NOB-u i narodnih heroja, a nosile su se i zastave Hrvatske s grbom i zastava s petokrakom te zastave Evropske unije i Saveza antifašističkih boraca. Tačno u podne oni su na Trgu Republike, koji se nekada zvao Trg maršala Tita, u vazduh pustili 73 bela balona u znak na 73 godine od završetka Drugog svetskog rata.

Marševi su počeli da se održavaju 2012. najpred u Rusiji, da bi se danas, šest godina posle, tokom 5. i 6. maja održali u gradovima 81 zemlje sveta. Učesnici zagrebačkog marša su krenuli sa Trga žrtava fašizma do Trga Republike, preneo je Večernji list.

Marš su organizovali Savez antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske i Koordinaciioni savez udruženja ruskih učesika u Hrvatskoj. U ime Koordinacije obratila se predsednica Elena Pilićeva Ćorko da je ovaj pokret začet u Rusiji 2012, a da je danas postao svetski pokret koji se obeležava u više od 80 zemalja širom sveta.

Foto: RTV Pink

Predsednik SABA-e RH Franjo Habulin je rekao da je današnja povorka organizovana da bi se javnost u Hrvatskoj senzibilizovala za sve one koji su život ugradili u slobodu.

- Dužnost je da se ne zaboravi taj deo svetle istorije. Sabor nije pokrovitelj ovog događanja jer je pokrovitelj nekih drugih manifestacija koje ne idu zajedno - rekao je Habulin te dodao da se u Hrvatskoj ne uvažava Ustav jer nema reakcije na isticanje ustaških simbola.

Upitan da li ima kakvih preporuka za Veće za suočavanje sa prošlošću i skorašnjem obeležavanju godišnjice u Blajburgu, Habulin kaže: "Preporuke Veću su nepotrebne jer ako je nešto protivustavno, onda je protivustavno. Smatram da će preporuke samo uneti nove zbrke, a Bljburg se u Austriji ocenjuje kao najveći profašistički dernek u Evropi". Današnja jednosatna povorka obeležavanja antifašizma prošla je gotovo bez incidenata. Samo je jedan od prolaznika na Trgu Republike onako u prolazu učesnicima marša dobacio: ''Tito je fašista, meni su oba deda stradala od partizana", rekao je Habulin.

#Zagreb

'