AKTUELNO

Srpski član Predsedništva BiH, Mladen Ivanić, izjavio je za televiziju Pink da odluka Suda BiH o puštanju na slobodu ratnog komandanta tzv. Armije BiH, Atifa Dudakovića i 12 njegovih saboraca, katastrofalna.

Dudaković i dvanaestorica uhapšeni su u petak na više lokacija u BiH. Na teret im se stavlja zločin protiv čovečnosti, a Dudakoviću još i ratni zločin protiv srpskih civila.

Ivanić je podsetio da kada je u petak pozdravio odluku Tužilaštva za hapšenje pripadnika Petog korpusa, kojim je rukovodio Dudaković, istovremeno rekao i da je Sud BiH "najveća opasnost".

- Tužilaštvo pokušava u poslednjih nekoliko meseci i godina da pokrene nekoliko slučajeva protiv bošnjačkih generala, visokih oficira, ima slučaj Mahmudina, Orića i sada Dudakovića, što je novina u poređenju sa prethodim godinama, kada nijednog ozbiljnijeg slučaja nije bilo, kada nije ni jedan ozbiljni oficir iz takozvane Armije BiH nije optužen - kazao je Ivanić.

Kako kaže, tužilaštvo sada pokušava nešto da uradi, a to koliko je pravno utemeljeno i pripremljeno je druga stvar.

Foto: Printscreen

- Sa druge strane imate sud BiH koji je u suštini doneo oslobađajuću presudu Orliću. Najbitnije je šta će sud da uradi. Videćemo šta će biti na suđenju. Čak su i članovi moje porodice imali ozbiljne probleme sa 5. korpusom, kada se sve to događalo, posebno 1995. godine. Puno je bilo žrtava. zahvaljujući međunarodnim institucijama u Sarajevu, Bošnjaci su naviknuti da su oni žrtve – kazao je Ivanić.

On dodaje, da kada se pogleda ko je sve bio uključen u podršku Dudakoviću, od svih ključnih političkih ličnosti, Islamske verske zajednice, od institucija tipa skupština i kantona, da sve to pokazuje da je pravosuđe bilo pod ogromnim političkim pritiskom.

- Ono što me posebno zaprepašćuje jeste nedostatak bilo kakve kritike od predstavnika Međunarodnih institucija. Da su Srbi nešto tako napravili, to bi bila euforija stavova, a ovde je to prošlo bez bilo kakvog komentara – istakao je Ivanić

Branislav Tapušković, advokat, povodom slučaja Dudakovića rekao je da je malo reći da je sve to farsa i da mu sve to liči na pravnu lakrdiju.

- Mogu da kažem da su neki dokazi u ovom slučaju sklonjeni. To nagoveštava da će celo to suđenje biti farsa. Mi nikada nećemo doživeti da se odgovara za užasne zločine počinjene nad Srbima koji su ubijnei u Sarajevu za vreme tog bombardovanja – naglasio je Tapušković.

Advokat Aleksandar Cvejić rekao je da je problem sa Dudakovićem i njegovim hapšenjem taj što je on hapšen da bi biio pušten.

- Lišen je slobode da bi bio oslobođen. Protiv njega se postupak vodi da bi bio oslobođen i da, na primer, naše tužilaštvo ne bi moglo da protiv njega pokrene postupak za takve stvari – objašnjava

#Atif Dudaković

#Branislav Tapušković

#Mladen Ivanić

'