AKTUELNO

Evropska investiciona banka (EIB) odobrila je dva kredita ukupne vrednosti 150 miliona evra za izgradnju trans-evropskog autoputa kroz Bosnu i Hercegovinu.

Krediti koje je ta institucija odobrila tokom zvanične posete predsednika Evropskog saveta Donalda Tuska BiH biće iskorišćeni za finansiranje dva dela trans-evropske mreže "Koridora 5c", koji povezuje Budimpeštu i istočnu Hrvatsku s Jadranskom obalom kroz BiH, navodi se u saopštenju EIB-a.

Zajmovi su deo EIB-ove Inicijative ekonomske otpornosti koja ima za cilj poboljšanje uslova života i stabilizaciju privreda koje su pogođene konfliktom ili migracijama, a pomoći će i konsolidaciji osnova privrede i olakšati proces pristupanja Evropskoj uniji.

Autoput "Koridor Vc" proširuje mrežu TEN-T koja se prostire duž Evrope na susedne zemlje, a očekuje se da projekat olakša trgovinu, razvije turizam, promoviše regionalni i nacionalni ekonomski rast i na kraju, doprinese ekonomskom i društvenom povezivanju u regionu. Projekat će smanjiti vreme putovanja i gužve u saobraćaju i povećati bezbednost na putevima.

#Bosna i Hercegovina

#Put

#kredit

'