AKTUELNO

Uz velike mere obezbeđenja u Banjaluci je boravila Valentina Matvijenko predsednica saveta Ruske Federacije sa 30 članova delegacije.

Prijem je imao sve odlike državnog karaktera.

Dodik i Matvijenko su prvo razgovarali sami, a zatim sa delegacijama Rusije i Republike Srpske. U svom obraćanju Milorad Dodik je zahvalio Ruskoj delegaciji na poseti i posebno naglasio dobru saradnju Rusije i Republike Srpske na političkim pitanjima te zahvalio predsedniku Putinu na jasnom stavu po pitanjima Dejtonskog sporazuma u BiH.

- Danas smo razgovarali o nizu političkih i ekonomskih pitanja te iskazali visok stepen saglasnosti. Republila Srpska je ponosna na saradnju sa Rusijom i zelimo da je dignemo na jos viši nivo. Naša saradnja sa EU ne može biti na uštrb saradnje sa Rusijom a Rezolucija Narodne Skupštine obavezuje sve institucije Republike Srpske na vojnu neutralnost prema NATO-u.

Dodik je posebno naglasio dobru ekonomsku i kulturnu saradnju sa Rusijom i na tome zahvalio predsedniku Putinu.

U svom obraćanju Valentina Matvijenko je zahvalila na dočeku i rekla da to doživljava kao poseban gest koji pokazuje koliko se poštuje Rusija.

- Republika Srpska je bratska republika i važan partner Rusije na Balkanu. Zahvaljujući predsedniku Dodiku poslednjih godina smo unapredili naše političke ekonomske i kulturne odnose. Rusija je protiv proširenja NATO-a u Evropi protiv militarizacije evropskih država i protiv novih linija razdvajanja koja se stvaraju na takav način. Smatramo da takvi potezi pogoršavaju stanje bezbednosti na evropskom kontinentu. Evropska bezbednost nije moguća bez Rusije kao ni ruska bez Evrope i zato činimo sve da vodimo dijalog sa našim partnerima, naglasila je Matvijenko koja je prenela poruke i pozdrave Putina Miloradu Dodiku.

Matvijenko je sa Dodikom položila vence palim borcima na Trgu Krajine a oboje su se obratili narodnim poslanicima Narodne Skupštine Republike Srpske.

Ovaj događaj je pratio veliki broj medija iz Rusije i regiona a obezbeđivalo 1200 policajaca.

Skupštini nisu prisustvovali bošnjački poslanici. Reagovala je u američka ambasada iz Sarajeva i neke političke partije iz Federacije BiH rekavši da se Rusija meša u unutrašnje stvari BiH.

#Milorad Dodik

#Republika Srpska

#Rusija

'