AKTUELNO

Sud u Londonu danas treba da objavi prvostepenu odluku povodom zahteva Hrvatske za izručenjem osnivača Agrokora Ivice Todorića, kojeg hrvatsko tužilaštvo tereti za finansijske malverzacije u posrnulom koncernu.

Odluka britanskog suda očekuje se oko 12.30.

Prema navodima te regionalne televizije, posle izricanja odluke o tome postoje li ili ne prepreke za izručenje Todorića Hrvatskoj, strane u postupku koje njom budu nezadovoljne mogu se žaliti na tri različite instance u Velikoj Britaniji. Procenjuje se da bi zbog toga proces mogao da traje još četiri do šest meseci.

Posle odluke suda biće poznato i hoće li Ivica Todorić ostati na slobodi do konačne odluke ili će mu biti odredjen pritvor.

Todorić je na osnovu evropskog naloga za hapšenje koji je raspisala Hrvatska uhapšen početkom novembra prošle godine, ali je istog dana pušten na slobodu uz kauciju od 100 hiljada funti i mere opreza. Osnivač posrnulog koncerna dosad se redovno, tri puta sedmično, javljao britanskoj policiji. Uz to mu je oduzet pasoš.

Hrvatsko tužilaštvo je u oktobru prošle godine pokrenulo istragu u slučaju Agrokor kojom je obuhvaćeno 15 osoba, uglavnom bivših članova upravnog ili nadzornog odbora koncerna, kao i dvoje zaposlenih u revizorskoj kući Bejker Tili (Baker Tilly) koja je radila revizorske izveštaje za Agrokor.

Prvoosumnjičeni je Ivica Todorić, a medju osumnjičenima su i njegovi sinovi, Ivan i Ante. Sumnja se da su zajedno s ostalim osumnjičenima ocu, Ivici Todoriću, omogućili pribavljanje više od 1,142 milijardi kuna protivpravne dobiti.

Istražni sudija u Zagrebu jedino je Ivici Todoriću odredio istražni zatvor, a pošto je bio nedostupan hrvatskom pravosudju, za ; njim je raspisana medjunarodna poternica. Od početka se nagadjalo da se nalazi u Londonu ili u Švajcarskoj.

#Ivica Todorić

#Izručenje

#London

'