AKTUELNO

Direktor Centra "Simon Vizental" Efraim Zurof nazvao je "neverovatno nečuvenim" navode da se u hrvatskoj verziji Vikipedije o Jasenovacu piše kao o "sabirnom logoru", dok su fašistički zločini minimizirani.

To je potpuno negiranje Holokausta i negiranje zločina nad Srbima, Romima i antifašističkim Hrvatima, naveo je Zurof na svom nalogu na Tviteru.

Balkan insajt je, naime, objavio da u hrvatskoj verziji Vikipedije o Jasenovacu piše kao o "sabirnim logorom", dok su fašistički zločini minimizirani.

Kako se navodi, naslov teksta u hrvatskoj verziji je "Sabirni logor Jasenovac" što je izraz koji nema toliko negativne konotacije kao izraz "koncentracioni logor".

Prema skandaloznim podacima iz Memorijalnog centra Jasenovac (Hrvatska), ustaše su u ovom logoru, između 1941. i 1945. godine, ubile preko 83.000 Srba, Jevreja, Roma i antifašista, prenosi B92.

Skoro 40 odsto napisanog teksta o Jasenovcu odnosi se na to da je poimeničan spisak žrtava logora, koji je sačinio Memorijalni centar Jasenovac, neistinit, naglašava Balkan insajt.

Navodi da se u tekstu tvrdi da se manipuliše brojem ubijenih ljudi, te da je Jasenovac bio logor koji su nakon Drugog svetskog rata koristili komunisti, iako za to ne postoji validan istorijski dokaz.

Jasenovac je bio koncentracioni, ali i radni logor - rad koji je fizički iscrpljivao zatvorenike, što bi dovodilo do njihove smrti, ali je to bio i logor smrti, jer je veliki broj ljudi, odmah ili nedugo nakon dolaska u logor, ubijan, podseća Balkan insajt.

Međutim, kako se navodi, hrvatski krajnji desničari o ovom logoru često govore kao o "sabirnom", "radnom" ili "kaznenom", što i piše u hrvatskoj verziji Vikipedije.

Na drugim jezicima - engleskom, francuskom , nemačkom , italijanskom, španskom i ruskom - u naslovu teksta o ovom logoru stoji da je on bio koncentracioni logor ili logor za istrebljenje.

Podsetimo, u Jasenovcu su hrvatske ustaše na najsvirepije načine ubile više od 700.000 Srba, Jevreja, Roma i hrvatskih antifašista.

#Hrvatska

#Vikipedija

'