AKTUELNO

Hrvati će od 1. jula slobodno, bez posebnih dozvola, moći da rade i u Velikoj Britaniji, a obaveštenje o ukidanju ograničenja pri zapošljavanju hrvatskih državljana u Ujedinjenom Kraljevstvu poslala je danas premijeru Andreju Plenkoviću njegova britanska koleginica Tereza Mej.

Hrvatska vlada je saopštila, da je Plenković pozdravio tuodluku Duning Strita.

Dodaje se da će Hrvatska recipročno odgovoriti prema britanskim državljanima, pa će se oni u Hrvatskoj takođe od 1. jula moći slobodno da se zapošljavaju.

- Ova Odluka znači da će hrvatski državljani od 1. jula ove godine u Ujedinjenoj Kraljevini biti izjednačeni u pravima pristupa tržištu rada sa svim ostalim građanima EU. Ona je rezultat više pregovora dvoje premijera, kao i širih političkih i diplomatskih aktivnosti koje je Hrvatska preduzimala u proteklom razdoblju, te će biti daljnji podsticaj razvoju partnerstva i bilateralnih odnosa i nakon izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz EU - navedeno je iz Banskih dvora.

Navodi se i da je ukidanje ograničenja pri zapošljavanju hrvatskih državljana nedavno najavila i Malta, bivša britanska kolonija, a danas najmanja članica EU.

To znači da do daljnjega ograničenja za zapošljavanje hrvatskih državljana unutar EU ostaju još jedino u Holandiji, Austriji i Sloveniji.

Ostale članice EU već su ranije ukinule ograničenja zapošljavanja hrvatskih državljana.

Pročitajte još: Čović: Bosna i Hercegovina će ući u EU 2025 - zajedno sa Srbijom i Crnom Gorom

#Hrvatska

#Velika Britanija

'