AKTUELNO

Crnogorska policija je potvrdila da je bivši vojnik Vojske SRJ Dalibor Jauković noćas posle ponoci bacio bombu na Ambasadu SAD u Podgorici, a potom izvršio samoubistvo, javila je Televizija Crne Gore.

Na Fejsbuk profilu Jaukovića objavljeno je da je on bivši vojnik koji je odlikovan medaljom za zasluge u domenu odbrane i bezbednosti u SRJ.

Na profilu je objavio i Povelju o odlikovanju sa potpisom Slobodana Miloševića. Sudeći po objavama na Fejsbuku, bio je protivnik ulaska Crne Gore u NATO. Inače, na zgradi američke Ambasade nije pričinjena materijalna šteta.

Ranije danas, na Tviter nalogu Ambasade SAD u Podgorici objavljeno je da je nakon interne kontrole utvrđeno da je osoblje ambasade, nakon incidenta, bezbedno. - Hvala vam svima što ste nam poslali podršku i ljubazne misli - navodi se u tvitu.

Povodom jutrošnjeg napada, otpravnica poslova Džudi Kuo primila je jutros crnogorskog ministra unutrašnjih poslova Mevludina Nuhodžića i direktora Uprave policije Slavka Stojanovića.

- Zahvalni smo našem partneru i savezniku, Vladi Crne Gore, na bliskoj saradnji i zahvaljujemo policiji za profesionalnu podršku u istrazi današnjeg incidenta - piše na Tviter nalog ambasade.

Rano jutros, neposredno nakon napada, na tviter nalogu Vlade Crne Gore objavljeno je da je pola sata posle ponoći ispred objekta Ambasade SAD jedno lice izvršilo samoubistvo eksplozivnom napravom.

- Neposredno pre samoubistva lice je sa raskrsnice kod Sportskog centra ubacilo u krug Ambasade SAD jednu eksplozivnu napravu. Najverovatnije je reč o ručnoj bombi sa kašikom. U toku su uviđaj i identifikacija. Tužilac je na licu mesta i rukovodi uviđajem - saopšteno je iz vlade.

Inače, američka ambasada na svom sajtu izdala je upozorenje građanima SAD da izbjegavaju područje zgrade ambasade, velike skupove, da prate lokalne medije i uputstva vlasti.

Podsekretar Stejt Dipartmenta, Stiv Goldstin, kazao je da su očevici, oko ponoći po lokalnom vremenu, videli neidentifikovanu osobu kako nešto baca preko ogradnog zida ambasade u Podgorici.

Čovek je stradao u eksploziji, ali niko od zaposlenih u ambasadi, koja je bila zatvorena, nije povređen, prenio je Njujork Tajms.

Bezbednosni zvaničnici, prema navodima Njujork Tajmsa, prečešljali su teren oko ambasade, ali nisu pronašli druge eksplozivne naprave.

#Ambasada

#Bomba

#MUP Crne Gore

#SAD

'