AKTUELNO

Nepoznati napadač bacio je oko ponoći bombu na ambasadu Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori, da bi se neposredno nakon toga razneo bombom ispred tog diplomatskog predstavništva.

Iz Uprave policije kazali su da je u pitanju ručna bomba - kašikara.

Nepoznati napadač je neposredno pre samoubistva sa raskrsnice kod Sportskog centra u krug ambasade bacio bombu. Zgrada ambasade nije oštećena.

Policija je blokirala Bulevar Revolucije od zgrade Agencije za nacionalnu bezbednost do ambasade SAD.

- Najverovatnije je reč o ručnoj bombi sa kašikom. Pola sata posle ponoći ispred objekta Ambasade SAD jedno lice je izvršilo samoubistvo eksplozivnom napravom. Neposredno prije samoubistva lice je sa raskrsnice kod Sportskog centra ubacilo u krug Ambasade SAD jednu eksplozivnu napravu - piše na Vladinom twitter nalogu.

Oglasila se i američka Ambasada na svom sajtu, uz upozorenje svim građanima SAD-a da izbjegavaju područje zgrade ambasade.

Crnogorska vlada je rano jutros potvrdila da je nepoznati napadač oko ponoći bacio ručnu bombu na ambasadu SAD u Podgorici, a potom se ubio aktiviranjem druge eksplozivne naprave.

Portparol: Sarađujemo s policijom na identifikaciji napadača

Portparol američke ambasade u Podgorici Džef Adler izjavio je da službenici tog diplomatskog predstavništva sarađuju sa policijom da bi se identifikovao napadač koji je bacio bombu na ambasadu i potom se ubio. -Ambasada obavlja internu proceduru kako bi utvrdila bezbednost svog osoblja -rekao je Adler za podgoričke "Vijesti".

Motiv napada za sada nije poznat.

Podsekretar Stejt Departmenta Stiv Goldstin je, kako prenosi "Njujork tajms", rekao da su očevici videli čoveka kako nešto baca preko zida ambasade. List piše da niko u ambasadi nije povređen.

CNN prenosi da je Goldstin rekao da je bačena bomba najverovatnije eksplodirala u vaduhu, kao i da je telo napadača nađeno oko 30 metara od zida ambasade.

Foto: Tanjug

On je dodao i da su bezbednosni zvaničnici ambasade pretražili teren i da nisu nađene druge eksplozivne naprave, kao i da zgrada nije oštećena u napadu. Goldstin je istakao da motiv napada nije poznat, kao i da li je u pitanju bio mogući samoubilački napad.

MUP radi na identifikaciji i rasvetljavanju događaja

Službenici Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore rade na identifikaciji lica koje je sinoć bacilo eksplozivnu napravu u dvorište ambasade SAD u Podgorici, a potom se raznelo eksplozivnom napravom. O događaju je obavešten nadležni državni tužilac koji je rukovodio vršenjem uviđaja na licu mesta. Tragovi prikupljeni sa lica mesta biće predmet veštačenja. Službenici Uprave policije su u komunikaciji sa predstavnicima ambasade SAD u vezi sa ovim događajem. O svemu što bude utvrđeno daljom istragom javnost će biti blagovremeno obaveštena, dodaje se u saopštenju.

U međuvremenu su se oglasili i iz Uprave policije.

Službenici Uprave policije MUP-a preduzimaju aktivnosti na identifikovanju lica koje je sinoć bacilo eksplozivnu napravu u dvorište Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Podgorici a potom izvršilo samoubistvo. Policija intenzivno radi na rasvetljavanju događaja - saopšteno je iz Uprave policije.

Dodaju da su ih građani obavestili da se u delu grada Preko Morače, kod Sportskog centra Morača, čula eksplozija.

Službenici CB Podgorica su odmah nakon toga obišli teren i ubrzo su, preko puta Ambasade SAD-a, na zemljanom delu ka obali reke Morača, pronašli beživotno telo za sada neidentifikovanog muškog lica. Ovo muško lice je, prema aktivnostima koje su do sada preduzete, stradalo usled aktiviranja eksplozivne naprave nakon što je prethodno bacilo eksplozivnu napravu – bombu u dvorište Ambasade SAD-a.Dejstvom eksplozije u dvorištu Ambasade SAD-a, osim kratera koji je ostao na mestu na kojem je bomba eksplodirala, nije pričinjena materijalna šteta na imovini Ambasade. O događaju je obavešten nadležni državni tužilac koji je rukovodio vršenjem uviđaja na licu mesta. Izuzeti su tragovi sa lica mesta i oni će biti predmet veštačenja - dodaje se u saopštenju.

Službenici Uprave policije su, kako dodaju, u komunikaciji sa predstavnicima Ambasade SAD-a u vezi sa ovim događajem. O ovom događaju danas pišu i brojni ugledni svetski mediji.

Pročitajte još: Eksplozija na trajektu - Povređeno 25 osoba

#Ambasada

#Bomba

#Crna Gora

#Napad

#SAD

#Samoubistvo

'