AKTUELNO

Ministar odbrane Predrag Bošković i vrhovni komandant Savezničkih snaga za Evropu Kertis Skaparoti svečano su otvorili Ulicu Podgorica u NATO štabu u Monsu, koja je dobila ime u čast Crne Gore kao nove članice Alijanse.

Bošković je kazao da je Crna Gora od obnavljanja nezavisnosti bila istinski posvećena članstvu u NATO, i očuvanju međunarodnog mira kroz učešće crnogorskih vojnika u međunarodnim misijama i operacijama.

- Ova ulica je popločana crnogorskim naporima i uspešno postignutim ciljevima, uz visoke standarde severno-atlantske zajednice, i izazovima koje smo takođe uspešno prevazilazili, pokazujući zrelost institucija i potpunu posvećenost punoj integraciji u porodicu modernih demokratija - rekao je Bošković, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Prema njegovim rečima, članstvo u NATO za Crnu Goru predstavlja ostvarenje jednog od dva primarna spoljnopolitička cilja, ali i dodatnu obavezu u sprovođenju i implementaciji agende Alijanse.

Bošković je naglasio da će Crna Gora u svojstvu NATO saveznice sa još većom posvećenošću nastaviti sa učešćem u međunarodnim misijama i operacijama, pogotovo u Avganistanu.

Skaparoti je, kako je saopšteno, istakao značaj članstva Crne Gore u Alijansi na polju jačanja bezbednosti i stabilnosti Zapadnog Balkana.

On je rekao da je uveren da će i ostale zemlje regiona slediti put Crne Gore i postati deo evroatlantske zajednice.

- Skaparoti upoznao je Boškovića da je bezbednosna situacija u njegovom području odgovornosti stabilna, ali da se Alijansa konstantno susreće sa izazovima na koje je moguće odgovoriti jedino koherentnim pristupom saveznika - kaže se u saopštenju.

On je naglasio da je evidentan i značajan doprinos miru i stabilnosti koji crnogorski vojnici pružaju učešćem u misiji "Resolute Support" u Avganistanu.

#Crna Gora

#NATO

'