AKTUELNO

Hrvatska želi da vrati Ukrajini četiri neispravna borbena aviona MiG-21 i traži od Kijeva da ih zameni sa četiri ispravne letelice, navodi Jutarnji list, pozivajući se na dobro obaveštene izvore u Ministarstvu obrane u Zagrebu.

Radi se o avionima koje je Hrvatska kupila od Ukrajine za oko osam miliona evra u sklopu remonta i dokupa borbene eskadrile, ali ih je tri i po godine nakon isporuke proglasila neispravnim i neupotrebljivim.

To znači da Hrvatska više nema 12, nego osam borbenih aviona, od kojih je većina u jako lošem stanju, pošto iz remontovanih letelica i dalje curi ulje, dok navigacioni sistemi ne rade.

Ukrajina je pet aviona isporučila Hrvatskoj u maju 2014. godine. Prema ugvooru, trebalo je da lete do 2023. godine, ali su "pali" već 2016.

Utvrđeno je da su "prekucani" brojevi na trupu aviona, da je dokumentacija lažirana i da četiri sporne letelice nemaju resurse za još 850 sati naleta, na koliko su deklarisani prema ukrajinskoj dokumentaciji, već za 100 do 200 sati.

Ustanovljeno je da su trupovi oko pet godina stariji nego što piše u dokumentaciji, dok je nepoznato poreklo motora u dva aviona.

#Avion

#Hrvatska

#MiG

'