AKTUELNO

Lokalni izbori u Beranama i Ulcinju, održani u nedelju, suštinski nisu doneli veće političke promene, mada su neke partije oslabile, a neke ojačale.

Demokratska partija socijalista (DPS) je sapštila da je ona "ubedljivo sa najvećim brojem glasova u obe opštine", jer je u Beranama osvojila znatno više glasova od dosadašnje koalicije na vlasti "Zdravo Berane" i nove partije Demokrate Crne Gore, a u Ulcinju je sačuvala dosadašnjih devet mandata, takodje sa najvećim brojem osvojenih glasova.

"Pobeda u oba grada još je jedna potvrda da je DPS najsnažnija politička struktura u Crnoj Gori, koja beleži seriju dobrih rezultata na državnim i lokalnim izborima, uz stalan rast poverenja gradjana" u njenu politiku.

Mada je DPS, zajedno sa Socijaldemokratama (SD) i Bošnjačkom strankom (BS) u Beranama dobio 17 odborničkih mandata, kao što je i do sada imao, ipak nije ostvaren očekivan rezultat, apsolutna pobeda, što je najavljivao njen lider Milo Djukanović.

Do takvog uspeha, kako je saopšteno iz DPS, falilo je samo 75 do 80 glasova.

Ishod jučerašnjih izbora može da slavi, ali i da žali dosadašnja koalicija na vlasti "Zdravo Berane", koju čine Socijalistička narodna partija (SNP) i Demokratski front (DF). Mogu biti zadovoljni, jer ostaju u lokalnoj vlasti, ali sa četiri mandata manje. Tako će "Zdravo Berane" u novom mandatu morati da vlast podeli sa Demokratama Crne Gore koji su, sa četiri osvojena mandata, prvi put ušli u beransku opštinsku skupštinu.

Demokrate, koje predvodi Aleksa Bečić, stoga su ;veoma zadovoljni, iako nisu uspeli da udju u opštinsku skupštinu Ulcinja. Berane su četvrta oština u kojima su Demokrate uspele da se nametnu kao faktor lokalne vlasti.

Predsednik Demokrata Crne Gore Aleksa Bečić je u nedelju uveče u Beranama rekao da je u toj opštini opoziciona vlast sačuvana zahvaljujući toj partiji, što može biti i svojevrsna najava oštrijih uslova pri formiranju nove vlasti u toj opštini.

Predsednik Demokrata Crne Gore Aleksa Bečić je u nedelju uveče u Beranama rekao da je u toj opštini opoziciona vlast sačuvana zahvaljujući toj partiji, što može biti i svojevrsna najava oštrijih uslova pri formiranju nove vlasti u toj opštini.

Po rečima Bečića, ipak, najvažnije je to što DPS nije pobedila opoziciju u Beranama. ;

Razloge za radovanje imaju i SD, na čijem je čelu predsednik crnogorskog parlamenta Ivan Brajović, jer su u Ulcinju osvojili tri odbornička mesta, sa duplo više glasova nego na predhodnim izborima. Sa poboljšanim rejtingom na lokalnim izborima u Ulcinju, a prošle jeseni i na Cetinju, SD će biti više uvažavani i kao koalicioni partner DPS na državnom nivou.

Gubitnik lokalnih izbora u Beranama i Ulcinju je, moglo bi se reći, i SNP, koja nije ni ušla u ulcinjsku skupštini, kao i Socijaldemokratska partija Crne Gore (SDP), na čelu sa Rankom Krivokapićem, koja je takodje ostala bez mandata u Ulcinju, a nema ih ni u Beranama.

Iz istog razloga nezadovoljan je i DF, u Ulcinju bez odborničkog mandata, a u Beranama, znatno oslabljen u koaliciji sa SNP.

Nezadovoljna je i Udružena reformska akcija (URA), na čijem je čelu Albanac iz Ulcinja Dritan Abazović. On je u svom gradu dobio samo dva mandata, koliko je imao i ranije, kao predstavnik Pokreta za promene kome je ranije pripadao.

Bez odborničkih mesta u Ulcinju ostala je i BS, koja će imati svoje mandate u Beranama, zahvaljujući koaliciji sa DPS i SD.

Dok će u Beranama, prema rezultatima lokalnih izbora, formiranje nove vlasti biti verovatno relativno lako, dotle bi Ulcinj mogao da sačeka duži period do konstituisanja sopstvene vlasti.

Isti broj mandata u Ulcinju kao i DPS osvojila je stranka Forca, ali sa njom ni ranije nije lako išlo formiranje i održavanje lokalne vlasti. Značajan broj mandata u Ulcinju osvojile su još neke političke partije i koalicije koje okupljaju etničke Albance.

Ishod lokalnih izbora u Beranama i Ulcinju, bar kako sada izgleda politička struktura u tim opštinama, neće mnogo pomoći pri opredeljivanju vlasti i opozicije za odredjivanje kandidata za predsednika Crne Gore, koji će biti biran 15. aprila.

I vlast i opozicija su iščekivale rezultate izbora u dve opštine ne bi li tako jasnije sagledale sopstvenu poziciju uoči predsedničkih izbora.

Jedino, s obzirom na rezultat izbora u Beranama, koji su postigli Demokrate Crne Gore, može se očekivati da svoju kandidatsku poziciju uoči predsedničkih izbora ojača Aleksa Bečić. On je nedavno rekao da "stoji na raspolaganju" opoziciji, kao njen zajednički kandidat.

#Crna Gora

#Izbori

'