AKTUELNO

Brojke pokazuju da se 71,5 odsto ispitanika protivi korišćenju termina Makedonija, 22,5 odsto se slaže, a šest odsto ispitanika nije želelo da odgovori.

Više od dve trećina Grka protivi se korišćenju termina Makedonija u novom imenu bivše jugoslovenske republike, pokazuje najnovija anketa koju je sproveo Univerzitet Makedonije za Institut ELIAMEP (Helenska fondacija za evropsku i spoljnu politiku).

Konkretno brojke pokazuju da se 71,5 odsto ispitanika protivi korišćenju termina Makedonija, 22,5 odsto se slaže, a šest odsto ispitanika nije želelo da odgovori.

Istovremeno, 56 odsto ispitanika smatra da se premijer Grčke Aleksis Cipras u rešavanju ovog pitanja ne nosi sa situacijom na ispravan način, a 26,5 odsto smatra da postupa ispravno.

Što se tiče glavnog lidera grčke opozicije, predsednika Nove demokratije Kirjakosa Micotakisa, 54 odsto ispitanika smatra da ima pogrešan stav prema sporu sa imenom, dok je njegov rad oko 21,5 odsto ispitanika ocenilo kao pozitivan.

Slična situacija je i u slučaju ministra spoljnih polsova Grčke, Nikosa Kocijasa, gde 47 odsto ispitanika smatra da njegove odluke nisu adekvatne, a 26 odsto smatra da su ispravne.

U Atini je danas održan masovni protest zbog potencijalnog kompromisa Grčke sa vlastima u Skoplju oko zvaničnog imena Makedonije.

Prema podacima agencije ANA, prisustvovalo je oko 140.000 ljudi, a 283 autobusa su stigla u Atinu, dovozeći ljude širom Grčke na protest.

Pročitajte još: VIŠE STOTINA DEMONSTRANATA NA ULICAMA ATINE: 'Makedonija je Grčka', 'Dalje ruke od Makedonije'! (FOTO+VIDEO)

#Grčka

#Ime

#Makedonija

#Protest

#anketa

'