AKTUELNO

Došlo je i do sukoba demonstranata sa policijom.

Tokom protesta u centru Atine zbog mogućeg kompromisa Grčke i Makedonije oko naziva bivše jugoslovenske republike došlo je do sukoba demonstranata i policije.

Fotografije sukoba objavila je agencija AP, a na njima se vidi kako policajce u “punoj opremi“ pojedini demonstranti gađaju bakljama i kamenicama.

Podsećamo, na trgu Sintagma u centru Atine nalazi se više stotina hiljada ljudi, a organizatori navode da ih ima i do milion.

Među govornicima na protestu bio je proslavljeni kompozitor Mikis Teodorakis (92).

Foto: Tanjug AP

- Ako će potpisati sporazum o imenu koje sadrži pojam Makedonija, Vlada najpre mora da pita grčki narod. Samo Grčka ima pravo na to ime. Nećemo im dati ni po koju cenu - naveo je Teodorakis.

- Zar nas njihov premijer smatra tolikim budalama? Misli li da smo spremni da baš toliko spustimo pantalone. Ko god brani zakone svog naroda nije nacionalista već patriota. Grčka više nego ikada ima potrebu za patrotizmom. Grci danas ujedninjeni daju odgovor sa trga Sintagma. Živeo Grčki narod - dodao je on.

Foto: Tanjug AP

Protesti su organizovani nakon što je posrednik u pregovorima o sporu oko imena Makedonije, specijalni izaslanik generalnog sekretara UN, Metju Nimic, posetio Atinu i Skoplje, gde je sa zvaničnicima razgovarao o mogućnostima rešenja 25-godišnjeg spora.

Prema saznanjima medija, u pitanju je pet predloga: Severna Makedonija, Gornja Makedonija, Nova Makedonija, Republika Makedonija (Skoplje), Vardarska Republika Makedonija.

Foto: Tanjug AP

"Katimerini" javlja i da na protestu učestvuje milion ljudi, ali da policija to nije potvrdila.

Zbog protesta grčka prestonica je od jutarnjih sati u blokadi i pod "opsadom" policije.

Navodi se da je na obezbeđivanju mitinga angažovano 19.000 policajaca, odnosno praktično svi pripadnici policije na području regiona Atika.

Grčka smatra da ime Makedonija podrazumeva teritorijalne pretenzije na njen severni region, koji nosi isti naziv, a stotine hiljada Grka okupilo se u Solunu prošlog meseca u znak protesta protiv upotrebe naziva "Makedonija" u bilo kom rešenju.

Grčka se protivi upotrebi imena "Makedonija" od kako se ta zemlja odvojila od Jugoslavije 1991. godine.

#Atina

#Grčka

#Ime

#Makedonija

#Protest

'