AKTUELNO

Tači smatra da je odluka predsednika Ivanova da ne potpiše Zakon o jezicima proizvod, kako je rekao, "revolucionalnog mentaliteta".

Kosovski predsednik Hašim Tači kritikovao je odluku makedonskog predsednika Đorđa Ivanova da ne potpiše Zakon o jeziku, koji albanski jezik uvodi kao drugi zvanični, pored makedonskog.

Tačiju smeta to što je Ivanov rekao da taj zakon sadrži mnoge mane i nepravilnosti.

Ivanov je danas na 14 stranica poslanicima dostavio obrazloženje o tome šta je to što je u pomenutom zakonu, po njegovom mišljenju, u suprotnosti sa Ustavom i Okvirnim sporazumom.

Tači kaže da "visoko ceni to što je parlament izglasao da albanski bude zvanični jezik", a odluku Ivanova smatra "nesrećnom".

- Što se tiče odluke predsednika Ivanova, za žaljene je. Ta odluka je proizvod revolucionog mentaliteta, ali to pitanje će se zatvoriti jednom zauvek, bez obzira na njegovo mišljenje - rekao je Tači u intervjuu za Dojče vele na albanskom jeziku.

Kosovski predsednik je uveren da će zakon biti usvojen i, prema njegovim rečima, to niko ne može da zaustavi.

- Definitivno je ta odluka prošla i ne može se zaustaviti, bez obzira na poziciju političara ili nosioce funkcije - rekao je Tači.

Ivanov smatra da je Zakon o jezicima diskriminatoran prema drugim etničkim zajednicama u Makedoniji.

On se ne slaže sa odredbama o dvojezičnosti pečata, banera i zalagaonica, niti sa upotrebom simbola albanske kulturne baštine na novčanicama i markicama.

Ivanov nema primedbe na dvojezičnog na uniformama pripadnika policije, zdravstvenih radnika, vatrogasaca, kao i opština u kojima Albanci čine više od 20 procenata stanovništva.

#Albanija

#Hašim Tači

#Makedonija

#Đorđe Ivanov

'