AKTUELNO

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović boravi danas u Sloveniji na poziv slovenačkog predsednika Boruta Pahora, koji je na Brdu kod Kranja priredio svečani formalni ručak za predsednike susednih država povodom početka svog drugog mandata.

Pozivu se zbog privatnih razloga nije odazvao austrijski predsednik Aleksander Fan der Belen i zbog državnih obaveza u domovini mađarski predsednik Janoš Ader, prenela je Hina.

Grabar-Kitarović i Pahor sastali su se u četiri oka na pola sata, a želju da dobrosusedske i prijateljske odnose na zasene neka otvorena pitanja izneli su i u pozdravnim govorima pred početak ručka.

Pozdravljajući visoke goste, Pahor je rekao da se spoljna politika svake države gradi na dobrosusedskim odnosima i saradnji, što je i primarni interes susednih država i naroda.

Probleme uzrokuju ljudi, ali su svi problemi rešivi, a u tom bi smislu primer ljudima da se stvari mogu rešiti trebalo da daju političari, istakao je Pahor.

Hrvatska predsednica rekla je da se nijednog časa nije dvoumila da se odazove pozivu slovenačkog kolege, iako su je neki pitali hoće li to učiniti zbog medijske atmosfere stvorene oko otvorenog graničnog pitanja.

Istaknuti medijski naslovi i otvorena pitanja koja postoje ne bi trebalo da zasene ukupnu saradnju i vrlo dobre odnose Slovenije i Hrvatske koje su susedne i prijateljske države, te članice EU i NATO saveza, naglasila je Grabar-Kitarović.

Ona je istakla i važnost koju Slovenija i Hrvatska kao članice EU imaju u širem okruženju u sklopu incijative Brdo - Brioni, gde svojim primerom pomažu susedima u približavanju evroatlantskim integracijama, prenela je Hina.

Pročitajte još: OTVORIO DUŠU PSIHIJATRU: Zoran priznao koja ga muka muči

#Borut Pahor

#Kolinda Grabar Kitarović

#Sastanak

'