AKTUELNO

Među brojnim okupljenim našao se državni vrh Hrvatske, a posebnu pažnju privukla je predsednica Kolinda Grabar-Kitarović, koja je došla u "zengama".

Obeležavanje 26. godišnjice stradanja Vukovara u takozvanom "Domovinskom ratu", danas je u toku u Hrvatskoj, kao i Dan sećanja na žrtve Vukovara 1991. godine. Među brojnim okupljenim našao se državni vrh Hrvatske, a posebnu pažnju privukla je predsednica Kolinda Grabar-Kitarović, koja je došla u "zengama", čizmama ustaša.

Na opasku novinara kako je u Vukovar došla obučena u vukovarske žute Borovske čizme, takozvane "zenge" koje su 1991. nosili hrvatski branitelji Vukovara, Kolinda je rekla da time "želi da poruči kako su Vukovaru potrebna radna mesta i za bolju budućnost".

Grabar-Kitarović izjavila je komentarišući odnose Hrvatske i Srbije da je potreban razgovor u cilju rešavanja otvorenih pitanja između dve države, posebno pitanja nestalih osoba, koje je potrebno što pre rešiti.

Ona je, govoreći o izgradnji međudržavnih odnosa Hrvatske i Srbije kazala da su već učinjeni neki koraci, prenosi Hina.

- Već su učinjeni neki koraci, i već sam nekoliko puta kazala kako će puno vode proteći Dunavom pre nego Hrvatska i Srbija mogu govoriti da su prijateljske države, ali to ne znači da ne možemo razgovarati - rekla je Grabar Kitarović na obeležavanju Dana sećanja u Vukovaru.

Gojković: Izjava Kitarović za hrvatsko političko tržište

Predsednica skupštine Srbije Maja Gojković smatra da bi bilo ružno da ona potvrđuje izjavu hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović da će "puno vode proteći Dunavom dok dve države postanu prijatelji", te ocenjuje da je to verovatno poruka za "hrvatsko političko tržište".Ona je nakon sednice Glavnog odbora SNS, a odgovarajući na pitanja novinara, rekla: "Bilo bi ružno da ja bilo šta potvrđujem", te dodala da je Srbija pružila ruku svim zemljama u regionu, da vodi politiku stabilnosti, a da drugi lideri mogu da izjavljuju šta hoće. - Nama je važno kakvu mi politiku vodimo i kakve poruke šalju naši lideri, lideru u našem okruženju neka se sami zapitaju o posledicima koje njihove izjave imaju za budućnost - zaključila je Gojković.

I dok Hrvati prave od svega spektakl, Srbi zaboravljaju svoje žrtve. Čini se ko da je postalo sramota naglas reći da su i Srbi stradali u ratu, dok su scene koje viđamo u Hrvatskoj, gde se veliča ustaštvo, prilično obeshrabrujuće.

#Kolinda Grabar Kitarović

#žrtve

'