AKTUELNO

Incidenti su sve češći i češći.

Nastavničko veće Gimnazije "25. maj" u Tuzima donelo je odluku o isključenju 12 učenika iz škole, dok je 22 kažnjeno ukorom.

Ovakvoj odluci prethodio je sukob u kojem su učestvovali đaci albanskog i crnogorskog odeljenja. Prva tuča učenika desila se 17, a druga 18. oktobra. Snimci oba incidenta objavljeni su na društvenim mrežama i na njima se vidi sukob gimnazijalaca koji su pratili ostali učenici navijajući i snimajući.

Meštani Tuzi kažu da nije prvi put da se dogodi tuča đaka na nacionalnoj osnovi i to traje još odavno. Samo zbog mrkog pogleda desi se konflikt u školi, a čak ima i pretnji prebijanjem raznim palicama i oštrim predmetima. Roditelji strahuju za bezbednost svoje dece pozivajući nadležne u školi, ali i državu da hitno preduzmu adekvatne mere kako bi se ovo zlo zaustavilo.

Direktorka Miliana Dabović kaže da je sve urađeno u skladu sa propisima, vodeći računa o interesima svih učenika i zaposlenih u toj ustanovi.

- Učenici koji su svojim neprimerenim i nedoličnim ponašanjem, a koje se u školi neće tolerisati, pokazali nezrelost, bahatost i nedostatak osnovne kulture za buduće akademske građane, i koji treba da postanu nosioci društvenog razvoja i primer budućim generacijama, snosiće odgovarajuće posledice - poručila je Dabovićeva.

U izjavi dostavljenoj medijima Dabovićeva je navela da će uprava gimnazije i zaposleni preduzeti sve da se takvi pojedinačni slučajevi ubuduće ne dešavaju.

- Učenici moraju biti svesni da su razumevanje, tolerancija i poštovanje, principi koji se u školi neguju i da se na njima grade međuljudski odnosi, kao i da se neće tolerisati bilo kakvo njihovo nepoštovanje - naglasila je Dabovićeva.

Ona ističe da se u gimnaziji preventivno radi na suzbijanju svakog vida nasilja i da su, pored prosvetnih radnika i učenika, u to uključeni i roditelji “koji su veoma značajan faktor u odrastanju i formiranju ličnosti svakog pojedinca, te da od njih u velikoj meri zavisi kakav će ko čovek postati”.

Incidenti sve češći

Tuče u Tuzima su učestale, a poslednja masovna dogodila se dan nakon sukoba učenika odeljenja koji uče na maternjem jeziku sa vršnjacima koji se obrazuju na albanskom jeziku, iako je u školi bila prisutna policijska patrola. Prema nezvaničnim informacijama roditelja, jedan od dečaka je lakše povređen u toj tuči, dok je dan ranije povređeno četvoro đaka.

Među učenicima se spekuliše da je sukob nastao zbog nastavnice italijanskog jezika. Navodno su se učenici albanske nacionalnosti bunili što profesorka ne zna albanski jezik, što je isprovociralo prepirku i svađu sa đacima crnogorske nacionalnosti, koja je prerasla u masovnu tuču.

#Albanija

#Crna Gora

#Gimnazija

#tuča

'