AKTUELNO

Predlaže se uvođenje poreza na rizično ponašanje, ore svega cigarete.

Ovaj predlog je uputilo hrvatsko Udruženja poslodavaca u zdravstvu. Prema njihovom predlogu tri kune po kutiji išle za zdravstvo.

Direktor Udruženja poslodavaca u zdravstvu (UPUZ) Dražen Jurković u razgovoru za Hinu, iznosi svoje predloge za finansijski oporavak zdravstvenog sistema, koji trenutno opterećuje dug od 8,2 milijarde kuna.

- Mislimo da je javnost za to spremna, a ne verujemo da će se to moći da se dobije iz dodatnog oporezivanja na mobilne telefone, alkohol -  kaže direktor UPUZ-a.

Pročitajte još: Pravilnim HODOM kilogram nedeljno manje BEZ DIJETE

Jurković smatra kako za finansijsku sanaciju zdravstvenog sistema treba na međunarodnom tržištu pronaći dodatnih 3,5 milijardi kuna, kako bi se rokovi plaćanja sveli na 60 dana, kao i da se istovremeno pregovara sa farmaceutskom industrijom da bi se smanjenje rokova plaćanja odrazilo na cene lekova.

- Razlika u ceni lekova trebala bi da kompenzuje kamate na zaduženje. Na lekove trošimo 5 milijardi kuna godišnje, pa se uz 10-postotno smanjenje cena može prihodovati 500 miliona kuna. Hrvatskoj bi bilo jeftinije da uzme 3 milijarde kuna uz kamatu od 2-3 odsto nego da plaćamo ove cene lekova - smatra Jurković.

#Cigareta

#poskupljenje

'