AKTUELNO

Slovenački premijer Miro Cerar kaže da je njegov hrvatski kolega Andrej Plenković izbegao odgovore na konkretne predloge koje mu je dao početkom sedmice u pismu o mogućem nastavku dijaloga o graničnom pitanju.

U odgovoru hrvatskog premijera nema konkretnog odgovora na neke moje predloge, na primer o osnivanju zajedničke komisije za demarkaciju granice, a izbegao je da odgovorit i na neke druge predloge, naveo je Cerar pred početak Samita EU u Briselu.

Cerar je poručio da dijalog o implementaciji arbitražžne odluke mora biti deo nastavka dijaloga predsednika dve vlade, prenosi Hina.

Plenković je u Briselu rekao da bi bio red da Cerar dođe u Zagreb, jer je takav bio i njihov dogovor prilikom njihovog prvog susreta u Ljubljani početkom leta. Istakao je da je to bila i svrha pisma koje je uputio Ceraru, ponavljajući da je taj poziv i dalje otvoren.

- Onaj ko stalno poziva na dijalog sve vreme je Hrvatska - rekao je novinarima Plenković, koji takođe učestvuje na dvodnevnom sastanku čelnika EU.

Cerar je u septembru otkazao dogovoreni zagrebački susret sa Plenkovićem nakon govora hrvatskog premijera na sednici Generalne skupštine UN, u kojem je još jednom odbacio arbitražnu odluku i pred međunarodnom javnošću prozvao Ljubljanu za kršenje međunarodnog prava.

#Andrej Plenković

#Granica

#Miro Cerar

'