AKTUELNO

Politički analitičar Obrad Kesić i šef predstavištva Republike Srpske u SAD je, govoreći o kompleksnim odnosima među velikim silama na svetskoj političkoj sceni, izrazio nadu da je prošlo vreme kada se snaga merila oružjem i da se u te dane nećemo vraćati.

- Najjače oružje je odlučnost - da znamo šta želimo da postignemo i koji je naš put da to ostvarimo. Mi imamo jasan cilj - da se RS odbrani i sačuva i ojača u svakom pogledu, da bi građani mogli u budućem periodu da odluče o svojoj budućnosti - istakao je Kesić, koji trenutno boravi u Srbiji sa privredno - političkom delegacijom američke države Merilend.

On je gostujući na  TV Pink rekao  da je međunarodna zajednica, zlonamerno, pokušavala da promeni ono što je pre 20 godina predviđeno Dejtonskim sporazumom.

- Moramo naći političku volju ako želimo da BiH opstane. A to znači da i Srbi, i Hravti i Bošnjaci moraju imati osećaj da je to njihova država. RS svaki dan dolazi u situaciju da se uvodi pitanje prava da postoje, pre svega od strane bošljačke političke elite, ali i nekih ljudi iz međunarodnih krugova - rekao je Kesić.

Prema njegovim rečima, ukoliko se dogovor ne može postoići bilo bi korisno da razmisliti o drugim koracima koji garantuju osnovne interese sva tri naroda.

- To može biti kao u slučaju Čehoslovačke - da se podelimo i živimo u dobrosusedskim odnosima. Ne kažem da je to cilj, ali za funkcionisanje BiH je potrebna politička volja koja trenutno nedostaje - ocenio je Kesić.

#Bosna i Hercegovina

#Republika Srpska

'