AKTUELNO

Zastupnik u Saboru i zamenik predsednik SDSS Boris Milošević izjavio je da desnica u Hrvatskoj ne namerava da ponudi rešenja za ključna pitanja u zemlji, već želi da izazove potrese i onemogući saradnju manjina sa vlastima, te istakao da su prava manjina definitivno pogoršana od perioda kada je Hrvatska bila kandidat za članstvo u EU.

Komentarišući inicijativu Ante Đapića, bivšeg predsednika desno orijentisane Hrvatske stranke prava o održavanju referenduma na kojem bi se tražila promena načina izbora manjinskih zastupnika u Saboru. Milošević je rekao da je ona jako opasna.

Milošević smatra da manjinska prava ne bi smela biti tema referenduma.

"Namera (Đapića) je da se smanje prava manjina", rekao je Milošević za zagrebačku N1 tv.

Smatra da sistem izbora manjinskih zastupnika nije savršen, ali da je primeren današnjem trenutku.

Na konstataciju da se u javnosti često mogu čuti kritike jer osam manjinskih zastupnika ili pet posto njih od ukupnog broja u Saboru presuđuje ko će biti na vlasti, Milošević je rekao:

"Mislim da je to jedna fama koja se vrlo često izvlači. Ako uzmemo sadašnju vladu, građani su na izborima dali podršku desnom centru, a Plenković je kao relativni pobednik dao ruku suaadnje Mostu i manjinskim zastupnicima. Mi nismo bili taj odlučujući jezičak. Godina 2007. je bila godina kada su manjine odlučivale o vladi. Ali celo vjeme su imale konstruktivniu ulogu, posebno kada se ulazilo u EU. Ova incijativa je jako opasna, čak i ako ne bi bilo referenduma, ako uzmemo da Đapić nije glasao za Zakon o ustavnim pravima manjina te da je izjavljivao da bez ustaškog pokreta ne bi bilo ni Hrvatske."

Milošević se osvrnuo i na premeštanje sporne spomen ploče sa ustaškim pokličom iz Jasenovca u Novku rekavši da to nije rešenje, ali da načelno SDS S podržava tu inicijativu.

"Načelno, podržavamo tu inicijativu, ali mislim da bi jedan takav prijedlog trebao postići širi društveni konsenzus. Tu je važno obrazovanje i edukacija da su takvi simboli neprihvatljivi", kaže Milošević.

Milošević je objasnio da je "za dom spremni" ustaški pozdrav pod kojim su desetine hiljada ljudi deportovani i ubijani.

Foto: Printscreen Youtube

"Premješataj ploče iz Jasenovca u Novsku svakako nije rešenje, jer se mi tome i dalje bavimo. Mi želimo da taj pozdrav ne bude društveno prihvatljiv i ako je potrebno da ga se zabrani zakonom, bilo da se uzvikuje na stadionu ili da je na grbu nekog udruženja", rekao je Milošević.

Istakao da SDSS podjednako osuđuje i neodorava bilo koji četnički simbol.

Prema njegovim rečima, prava manjina u Hrvatskoj "definitivno su pogoršala" u odnosu na period kada je Hrvatska bila kandidat za ulazak u EU.

#Hrvatska

'