AKTUELNO

Predsednik Srpskog nacionalnog veća Milorad Pupovac izjavio je da se nada hitnom razgovoru sa srpskim državnim vrhom, na kojem bi se razmatrali poslednji incidenti i odnos prema Srbima u Hrvatskoj, nakon ponovog paljenja srpskog nedeljnika Novosti u centru Zagreba.

Pupovac je izrazio očekivanje da bi do razgovora moglo da dođe nakon povratka predsednika Srbije Aleksandra Vučića iz NJujorka, rekao je on.

- U Hrvatskoj je nažalost postalo normalno da oni koji govore jezikom mržnje i šire je prema Srbima i njihovim institucijama, koji stvaraju atmosferu nasilja, sada optužuju nas da smo ti koji širimo ne samo mržnju nego i terorizam - rekao je Pupovac za beogradske Novosti.

Vandalizam i nasilje pred sedištem SNV u Zagrebu se odvijaju nesmetano i bez sankcija, ukazao je i dodao da je postalo normalno da se novine, i to jedne od najuticanijih i najcenjenijih u regionu, pale na ulicama, i to mora da se zaustavi.

Pupovac je rekao da je potrebno održavati redovne konsultacije o položaju Srba u Hrvatskoj i sa vladom u Zagrebu i sa vladom u Beogradu kako ne bi bilo "nesporazuma o tome šta se događa i kako položaj Srba u Hrvatskoj, čak i kada ga opterećuju ovakvi teški inicidenti, ne bi ozbiljnije i dugoročnije narušavali odnose između Zagreba i Beograda".

On je naglasio da je Srpsko nacionalno veće u više navrata podnosilo prijave državnom tužilaštvu Hrvatske i obraćalo se policiji.

- Nažalost, kao što vidite, neke radnje i neki inicidenti se ponavljaju. Ne mislimo da treba da vršimo pritisak, niti na policijske, niti na pravosudne organe, ali mislimo da se zakoni moraju sprovoditi i primenjivati, da državne insitucije, po službenoj dužnosti, ako ne već po našim prijavama, treba da preduzimaju ono na šta ih zakon obavezuje, kada se suočavamo sa govorom mržnje, pozivima na nasilje i ometanja rada manjinskih institucija i širenja straha unutar srpske zajednice - rekao je Pupovac.

Predsednik Autohtone Hrvatske stranke prava juče je drugi put za deset dana palio nedeljnik Novosti u centru Zagreba.

Ovog puta gorela su dva primerka novina preko čijih naslovnica su bile zalepljene poruke "Idi bre pa se leči" i "Lepo gore lepe novine".

#Milorad Pupovac

#Zagreb

'