AKTUELNO

Bivši predsednik Hrvatske Ivo Josipović je izjavio da je ploča HOS-a u Jasenovcu neprihvatljiva i da mora biti uklonjena.

- Mislim da je natpis koji asocira na ustaštvo nedopustiv bilo gde, a ponajviše u Jasenovcu. Od nekih stranaka u vlasti, ali i od cele Vlade i predsednice republike očekujem da se založe i da se ukloni ustaški znak. Ne spomen na ljude koji su poginuli u odbrani Hrvatske, nego ustaško znakovlje - rekao je Josipović i dodao da je sramotno da takva ploča tamo stoji.

Vatreni obračun kod Srebrenika: Upucan otac fudbalskog reprezentativca!

Prema njegovim rečima, žao mu je što Vladu Hrvatske podržavaju stranke koje se zaklinju i antifašizam i drže sjajne govore na stratištima, Jasenovcu.

- I onda sa druge strane podržavaju Vladu zajedno s gospođom Esih i s gospodinom Hasanbegovićem i zapravo čuvaju tu Vladu koju propagira na neki način ustaštvo - kazao je Josipović.

Hrvatski ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković izjavio je ranije danas da ploča sa ustaškim pozdravom do daljeg ostaje u Jasenovcu, kao i da izričito uporište u zakonu za skidanje ploče –ne postoji.

#Ivo Josipović

'