AKTUELNO

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović poručila je danas da se hrvatska spoljna politika kreira u Zagrebu, a ne u Briselu, nakon čega se deo medija zapitao na šta ili na koga je mislila kada je tako nešto rekla, tumačeći to neslaganjem predsednice, koja Hrvatsku želi da približi SAD i premijera, koji je više opredeljen za Brisel.

-I u odnosima sa državama članicama Evropske unije vide se posledice održavanja kontakata samo u Briselu. Ne može se bilaterala voditi samo u Briselu, iako ona omogućuje redovne kontakte na visokom nivou. Kad smo već kod Brisela, hrvatska poljna politika se dogovara, određuje, oblikuje i usklađuje isključivo u Zagrebu i onda prenosi na nivo dogovora država članica, a ne obrnuto - kazala je predsednica Grabar Kitarović.

Hrvatski portal Telegram je ocenio da je reč o najupečatljivijoj izjavi predsednice na sastanku sa hrvatskim diplomatama iz celog sveta.

Njena je izjava posebno zanimljiva, piše portal, imajući u vidu da se u poslednje vreme čini da između Pantovčaka i Banskih dvora ne postoji potpuno saglasje o tome kako bi hrvatska spoljna politika trebalo da izgleda.

Telegram, naime, ističe da kroz Inicijativu triju mora predsednica pokušava spoljnu politiku hrvatske da pozicionira bliže Vašingtonu, dok je premijer Andrej Plenković bliži Briselu.

Inače, ovaj portal je nedavno pisao o tome da Inicijativa triju mora je, zapravo, deo američke strategije onemogućavanja dalje konsolidacije Evropske unije na putu sticanja punog međunarodnopravnog subjektiviteta i odgovarajuće uloge u globalnoj distribuciji moći.

-Jedan od koraka ostvarivanja te strategije je onemogućavanje zajedničkih poslovnih poduhvata evropskih i ruskih kompanija kojima bi se osiguralo snabdijevanje Evrope jeftinim ruskim gasom u korist američkih kompanija čiji je ukapljeni plin skuplji.

#Brisel

#Hrvatska

#Kolinda Grabar Kitarović

'