AKTUELNO

Odluka Hrvatske izazvala je ogromno nezadovoljstvo u državama regiona.

Ministar poljoprivrede Hrvatske Tomislav Tolušić odlučio je da vrati naknadu za inspekcijski nadzor na 90 kuna (12 evra), piše Večernji list. Podsetimo, Tolušić je spomenutu naknadu podigao sa 90 na 2000 kuna (270 evra) što je izazvalo talas nezadovoljstva zemalja u regionu koje su zapretile žestokim odgovorima.

Foto: Wikipedia

Iz ovog hrvatskog Ministarstva su ranije objašnjavali da Pravilnik o inspekcijskom nadzoru i kontroli usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima ima za cilj isključivo bolju zaštitu potrošača.

Stoga su Pravilnikom uvedeni inspekcijski nadzor i kontrola nad većim brojem vrsta voća i povrća koje se uvozi iz trećih zemalja. U skladu s tim je prilagođena i visina naknade za izdavanje sertifikata o usklađenosti s tržišnim standardima, ističu iz Ministarstva.

Srbija je odgovorila tako što je osim fitosanitarne i veterinarske kontrole, sve prehrambene proizvode iz Hrvatske carinska uprava od petka podvrgavala i laboratorijskoj analizi. Zbog toga su se neki kamioni vraćali s granice jer nisu mogli da čekaju nekoliko dana na nalaze.

Ministri BiH, Crne Gore, Makedonije i Srbije usaglasili su na sastanku u Sarajevu u ponedeljak doneli sedam zaključaka povodom trgovinskih mera Hrvatske i potpisali zajedničko pismo upućeno Evropskoj komisiji.

Pročitajte još: Ministri iz regiona saglasni: Hrvatska sprovodi diskriminaciju u regionu - EVROPA MORA DA REAGUJE!

Oni su pozvali Hrvatsku da ukine diskriminatorske mere i uskladi ih sa tržišnim standardima. Hrvatska je pozvana da cene inspekcijskih kontrola uskladi sa prosečnim iznosima koji važe u zemljama u regioni i EU.

Ministri su zatražili hitan sastanak sa nadležnim ministrom u Hrvatskoj ovim povodom koji bi, kako smatraju, trebalo da se održi do kraja ove sedmice u Podgorici. Konstatovali su da su potezom Hrvatske ugrožena pravila i načela Svetske trgovinske organizacije i Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, koji zabranjuju diskriminaciju.

Evropska komisija je pozvana da se uključi u rešavanje ovog problema.

#Carina

#Hrvatska

#Ministri

#Trgovina

'