AKTUELNO

U najtežem položaju nalaze se preostali Srbi u Hrvatskoj i Federaciji BiH, kao i u Srbi u Crnoj Gori i Albaniji koji su građani drugog reda jer su diskriminisani od strane nadležnih organa i u delu zakonodavstva, istakao je on.

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta pozdravio je danas najavu izrade Deklaracije o zajedničkom nacionalnom delovanju i definisanju minimuma zajedničkih interesa i principa za opstanak srpskog naroda koji će pripremiti Republika Srbija i Republika Srpska. Blizu dva miliona Srba koji žive u osam država regiona (Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Slovenija, Crna Gora, Makedonija, Mađarska, Rumunija i Albanija) treba da postanu jedno od državnih i nacionalnih pitanja u Srbiji s ciljem da se pomogne njihov opstanak slobodnom upotrebom srpskog jezika i pisma, jačanjem srpskih institucija, jačanjem bezbednosti, rešavanjem statusnih problema i poboljšanjem njihovog ekonomskog položaja, istakao je Linta u pisanoj izjavi.

Foto: Pink.rs/Printscreen youtube

-U najtežem položaju nalaze se preostali Srbi u Hrvatskoj i Federaciji BiH, kao i u Srbi u Crnoj Gori i Albaniji koji su građani drugog reda jer su diskriminisani od strane nadležnih organa i u delu zakonodavstva - ocenio je Linta. On je dodao da svoja prava teško ostvaruju i Srbi u Sloveniji koji još uvek nemaju status nacionalne manjine, kao i Srbi u Makedoniji. Položaj Srba je zadovoljavajući jedino u Mađarskoj i Rumuniji, mada i tamo ima manjih problema, napomenuo je Linta.

On je ocenio da će donošenje Deklaracije doprineti jačanju duhovnog jedinstva srpskog naroda, pod čime se podrazumeva svest o istoj nacionalnoj i kulturnoj pripadnosti, svest o istim težnjama, ciljevima i interesima, bez obzira na državno-političke i geografske prostore na kojima Srbi žive i ideološku i partijsko-političku pripadnost. Zbog toga će biti potrebno da se dobro osmisle kulturno-prosvetni, društveni, ekonomski i politički projekti i akcije, kao i da povećaju materijalna ulaganja, dodao je Linta.

On je, kao jedan od pozitivnih primera, naveo odluku bivše Vlade Aleksandra Vučića da iz budžeta izvoji 3,4 miliona evra za gradnju Srpske kuće u Podgorici gde će na jednom mestu biti objedinjene kulturne, medijske i nacionalne srpske institucije srpskog naroda u Crnoj Gori (Matica srpska, Institut za srpsku kulturu, Srpski nacionalni savjet, Udruženje književnika srpskog naroda, srpska televizija, Srpski kulturni centar, radio, portali i dr.)

#Miodrag Linta

'