AKTUELNO

Premijer Makedonije Zoran Zaev dogovorio je sa delegacijom SAD, iza kulisa Samita lidera Jadranske povelje u Podgorici, novo ime za Makedoniju kako bi što pre ušla u NATO, objavio je danas Sputnjik, pozivajući se na neimenovane izvore u delegaciji makedonskog premijera.

Navode i da je makedonski premijer Pensu izneo nekoliko predloga za novo ime Makedonije, pa bi Republika Makedonije ubuduće mogla bi da se zove "Gornja Makedonija", "Severna Makedonija", ili "Republika Makedonija (Skoplje)".

POŽAR U HRVATSKOJ zahvatio Nacionalni park Krka

Kako se saznaje, piše Sputnjik, Pens je Zaeva obavestio da su Grci, koji su do sada Makedoniju zbog tog imena blokirali i na putu ka EU i na putu ka NATO-u, saglasni sa ponuđenim predlozima.

U Kabinetu Zaeva tvrde da to nije tačno.

"Sve što je razgovarano sa potpredsednikom Pensom, objavili smo oficijalno (na sajtu vlade)", rečeno je Tanjugu u kabinetu Zaeva.

Na zvaničnom sajtu makedonske vlade inače piše da je Zaev u Podgorici imao bilateralni susret sa potpredsedikom SAD Majk Pensom, koji mu je, kako se navodi, rekao da Makedonija može da računa na podršku SAD, kao i da oni podržavaju politiku vlade i napore Makedonije za članstvo u NATO.

Sputnjik, međutim, navodi ne samo da je Zaev sa delegacijom SAD dogovorio novo ime za Makedoniju, već je zatražio i podršku za sprovođenje referenduma o promeni imena, jer se, kako navodi taj ruski medij, boji nemira.

Zaev je, piše "Sputnjik", od Pensa zatražio pomoć za realizaciju tog plana jer su građani Makedonije izričito protiv promena imena države, iako je u međunarodnom sistemu Republika Makedonija priznata pod imenom Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija (BJRM).

Makedonija već deset godina ne može da uđe ni u NATO, ni u EU, jer Atina traži da Makedonija promeni ime, smatrajući da ta odrednica pripada Grčkoj.

#Majk Pens

#SAD

#Skoplje

#Sputnjik

#Zoran Zaev

'