AKTUELNO

Vlada Slovenije je u diplomatskoj noti pozvala Hrvatsku na implementaciju presude arbitražnog suda o rešenju graničnog spora između dve države, saopštilo je slovenačko Ministarstvo inostranih poslova.

Slovenija je privržena odluci da u skladu s međunarodnim pravom i arbitražnim sporazumom dve države iz 2009. godine učini sve na implementaciji presude, navodi se u saopštenju.

Hrvatska se poziva da "u skladu s međunarodnim pravom i arbitražnim sporazumom učini sve što je potrebno da se presuda suda implementira", odnosno da se u međusobnoj saradnji "potraži najbolji način za implementaciju", navodi se u noti, prenosi Indeks.

Arbitražni sud u četvrtak je objavio odluku prema kojoj bi Sloveniji pripalo više od tri četvrtine Savudrijske vale, ali je Vlada Hrvatske saopštila da ona neće imati pravno dejstvo.

Pročitajte još: Slovenija dobija veći deo Piranskog zaliva, ali ne i izlaz u međunarodne vode

Slovenija je, s druge strane, saopštila da presudu smatra obavezujućom za obe strane, iako njome nisu ispunjena sva očekivanja Ljubljane.

Premijer Slovenije Miro Cerar je obišao mesta uz slovenačko-hrvatsku granicu i lokalnom stanovništvu predstavio arbitražnu presudu i njen smisao.

Cerar je stanovnicima Metlike kazao da će o svemu uskoro razgovarati s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem u Ljubljani, a izrazio je uverenje da, uprkos sadašnjem hrvatskom protivljenju da prizna presudu, dve strane o tome moraju da razgovaraj

Verujem da se Slovenija i Hrvatska, kao članice Evropske unije, ne mogu odreći poštovanja načela vladavine prava, jer je arbitražna presuda međunarodni akt koji obavezuje", rekao je Cerar, dodavši da se nada da će i Hrvatska vremenom to shvatiti.

#Hrvatska

#Slovenija

'