AKTUELNO

U snažnom zemljotresu koji je juče pogodio grčko ostrvo Lezbos i zapadnu obalu Turske, poginula je jedna osoba, a više desetina je povređeno.

Vlasti u Grčkoj proglasile su vanredno stanje na ostrvu Lezbos nakon snažnog zemljotresa u kome je poginula jedna žena, a više od 600 stanovnika primorano da napusti svoje domove.

Zvaničnici regionalne ostrvske vlade saopštili su da je 12 sela na jugu ostrva ozbiljno oštećeno u zemljotresu, a da su stariji stanovnici pogođeni zemljotresom smešteni kod rođaka , u hotelima ili vojnim skloništima, prenosi AP.

Grčko ostrvo Lezbos pokušava da se vrati u normalu, dan nakon što je zemljoters jačine 6,3 stepeni Rihterove skale pogodio to ostvro, kada je poginula jedna žena, a više od 15 povređeno.

Foto: Tanjug

Nakon što je snažan zemljotres pogodio juče to ostvro i zapadnu obalu Turske, dve osobe se i dalje nalaze u bolnici.

Najveća šteta zabeležena je u selu Vrisa na Lezbosu, koje je poznato po tome što se u njemu iskrcavaju izbeglice sa Bliskog istoka, a većina meštana tog sela, u kojem živi oko 600 ljudi, provela je noć u šatorima, obližnjim holetima i manastiru, prenosi Rojters.

Spasilačke ekipe pronašle su telo 43-ogodišnje žene u ruševinama njene kuće oko pet sati nakon zemljotersa, preneo je AFP. Gradonačelnik sela Vrisa rekao je ranije da je žena poginula kada se na nju srušio krov kuće.

Državni inženjeri procenjuju obim štete, ali je popravka je nemoguća za najveći broj kuća.

Foto: Tanjug

Grčki ministar unutrašnjih poslova Nikos Toskas rekao je za državni radio ANA da je 70 do 80 odsto kuća u selu srušeno.

- Šteta u ovom selu je veoma velika. Na sreću, šteta u drugim selima u okolnoj oblasti je minimalna - rekao je Toskas.

Savet grčke vlade, na čelu sa premijerom Aleksisom Ciprasom ,sastaće se danas kako bi odlučio o rekonstrukciji i hitnom smeštaju za osobe koje su ostale bez svojih domova u Vrisi.

- Govorimo o potpunom razaranju - rekao je gradonačelnik Lezbosa Spiros Galinos.

Foto: Tanjug

Epicentar snažnog zemljotresa, jačine 6,3 stepena po Rihterovoj skali bio je oko 84 kilometra severozapadno od turskog grada Izmira i 15 kilometara južno od Lezbosa, objavio je evropsko-mediteranski Seizmološki centar na svojoj internet stranici.

Na video snimcima vide se srušene zgrade i ulice zakrčene ruševinama u selu. Englesko izdanje turskog lista "Hurijet" navodi da se zemljotres snažno osetio u Izmiru, ali i u Istanbulu i susednim područjima.

#Grčka

#Povređeni

#Zemljotres

'