AKTUELNO

Mandatar za sastav nove makedonske vlade Zoran Zaev (SDSM) objavio je večeras imena svih kandidata za ministre, a kako se navodi, novu vladu, u koju osim SDSM-a ulaze i ministri iz dve vodeće albanske stranke, treba da potvrdi i Sobranje.

Treća albanska stranka koja je učestvovala u pregovorima sa mandatarom, pokret Besa, objavila je ranije danas da neće ući u vladu, ali da je spremna da u Parlamentu podrži kvalitetne reformske predloge, prenosi Fena.

SDSM će kontrolisati resore - spoljnih poslova, odbrane i finansija, dok će veći albanski partner u vlasti, stranka DUI dobiti ukupno šest mesta, uključujući i dve pozicije potpredsednika Vlade.

Druga albanska stranka, Alijansa za Albance, imaće dva ministra u novoj vladi Makedonije.

Zaev: Nova vlada ima šansu da sprovede reforme

Lider SDSM Zoran Zaev izrazio je nadu da će nova vlada uskoro biti izabrana i da će raditi u interesu građana. - Nova vlada ima šansu da sprovede reforme, ima kapacitet i biće ozbiljan servis građana - rekao je Zaev, prenosi Telegraf.mk.  Prema poslovniku makedonskog Sobranja, sednica na kojoj će se birati Vlada održava se najkasnije 15 dana od dana podnošenja predloga za sastav Vlade i programa, prenosi agencija MIA. Nakon što dobije predlog, u Sobranju će se voditi jedinstvena rasprava koji traje najmanje dva dana. Izbor vlade vrši se javnim glasanjem, najviše 24 sata nakon nakon završetka rasprave.

Stranke koje su predložile ministre za novu vladu imaju 62 od ukupno 120 zastupnika u Sobranju pa bi potvrda vlade premijera Zorana Zaeva trebala biti samo formalnost, a kako se veruje izbor nove vlade će delimično ublažiti političku krizu koja već mesecima potresa Makedoniju.

#Makedonija

#Vlada

#Zoran Zaev

'