AKTUELNO

Makedonija će najverovatnije dobiti novu vladu, posle nekoliko meseci političke krize.

Predsednik Makedonije Đorđe Ivanov, tačno u podne u vili Vodno u Skoplju uručio je mandat za sastav nove vlade predsedniku SDSM Zoranu Zaevu.

Ivanov i Zaev nisu davali izjave. Zaev je malo pre 12 sati stigao u vilu Vodno, a ceo događaj pratio je veliki broj novinara.

Foto: Tanjug

Prilikom davanja mandata Zaevu, Ivanov je konstatovao da su sve prepreke uklonjene i da nova parlamentarna većina treba da predloži novu vladu.

Zaev je prethodno potpisao izjavu u kojoj se konstatuje da su dve prepreke za formiranje nove vlade uklonjene - izabran je novi predsednik Sobranja i predsedniku su dostavljene garancije da će nova vlada raditi na očuvanju i zastiti jedinstva, suvereniteta, teritorijalnog integriteta, nezavisnosti i multietničnosti Makedonije.

Foto: Tanjug

- Garantujemo zaštitu ustavnog poretka i teritorijalnog integriteta Republike Makedonije. Garantujemo poštovanje nacionalnih interesa i poboljšanje života svih građana. Garantujemo da će proces donošenja odluka biti u skladu sa osnovnim demokratskim principima i vladavinom prava ne dovodeći Makedoniju u potčinjen položaj od druge države - navedeno je, između ostalog u izjavi koju je potpisao Zaev preuzimajući mandat za formiranje vlade.

Zaev je rekao da "nijedan dokument, platforma ili akt suprostavljen gore navedenim stavovima ne može biti osnova" za vođenje politike u Republici Makedoniji.

Lider SDSM Zaev je mandat za sastav nove vlade dobio nešto više od pet meseci posle vanrednih parlamentarnih izbora, koji su održani 11. decembra prošle godine.

Foto: Tanjug

Prema Ustavu Makedonije, mandatar Zaev ima rok od 20 dana da parlamentu predloži sastav kabineta.

Zaev je ranije rekao da očekuje da će Makedonija novu vladu dobiti do kraja maja.

Još jedna inicijativa za ustavnost odluke o Džaferiju

Građanska inicijativa "Za zajedničku Makedoniju" podnela je danas Ustavnom sudu zahtev za ocenu ustavnosti izbora Talata Džaferija, iz albanske partije DUI, za predsednika Sobranja.Bogdan Ilijevski je nakon predaje inicijative novinarima rekao da je to samo još jedna u nizu istih koje su odnete Ustavnom sudu, preneli su makedonski mediji.- Ovo je tek početak. Imamo i druge istance kojima ćemo se okrenuti ukoliko se Ustavni sud u konkretnom slučaju proglasi nenadležnim - rekao je Ilijevsk i dodao da je to "pravna bitka" i da oni ne traže ništa što je van Ustava i Zakona.Inače, građanska inicijativa "Za jedinstvenu Makedoniju" organizovala je višemesečne demonstracije protiveći se da lider SDSM sa albanskim partijama formira novu vladu i traži raspisivanje novih vanrednih parlamentarnih izbora. Oni smatraju i da izbor Džaferija za predsednika Sobranja nije legitiman.

Glavni razlog nedavanja mandata Zaevu za Ivanova je bila takozvana  "tiranska platforma", koju su potpisale sve albanske partije u Makedoniji a koja, prema njegovom mišljenju, ugrožava suverenitet i tritorijalni integritet Makedonije.

Foto: Pink.rs

Zaev je parlamentarnu većinu formirao sa tri albanske partije -DUI, pokretom Besa i Alijansom Albanaca, a jedan od zahteva iz "tiranske platforme" je da albanski jezik bude drugi zvanični jezik u Makedoniji.

Širom Makedonije su posle izbora građani organizovali proteste protiv formiranja vlade na čelu sa Zaevim.

#Makedonija

#Premijer

#Zoran Zaev

#Đorđe Ivanov

'