AKTUELNO

Ivanov je boravio u Istanbulu, gde se obratio na Forumu o globalnom liderstvu 2017. u organizaciji Univerziteta Bahčešehir.

Predsednik Makedonije Đorde Ivanov izjavio je u Istanbulu kako Evropska unija pada na ispitu po pitanju Makedonije.

- Dok EU, s jedne strane, promoviše ljudska prava, zaštitu vlastitog identiteta i druga prava, ta pravila za Makedoniju ne važe - rekao je Ivanov, javlja agencija Anadolija.

Ivanov je boravio u Istanbulu, gđe se obratio na Forumu o globalnom liderstvu 2017. u organizaciji Univerziteta Bahčešehir.

U svom govoru osvrnuo se na period Osmanskog carstva, te kazao kako su tokom tog perioda različite vere, različiti jezici i rase vekovima živeli zajedno, no kako to Evropljani još nisu shvatili.

Foto: Tanjug

Prema njegovim rečima, danas postoji pisani trag za poslednjih tri hiljade godina istorije čovecanstva, te da je 2.700 godina od toga proteklo u ratovima.

- Svet je u globalnom smislu u miru živeo 300 godina. Tu smo suoceni s jednim paradoksom. Možemo videti da su najduže godine mira zabeležene na Balkanu, Kavkazu i Bliskom istoku - istakao je Ivanov.

Ivanov je rekao kako Evropska unija, isto kao i Titova Jugoslavija, predstavlja projekat mira, no, istakao je, kako EU ne uspeva pronaći rešenje u kriznim periodima.

#EU

#Makedonija

#Đorđe Ivanov

'