AKTUELNO

Kandidat parlamentarne većine za premijera Makedonije Zoran Zaev izjavio je da je makedonskom društvu neophodno pomirenje, ali i da će morati da ima odgovornost za učinjena dela.

- Krvave scene od četvrtka u Sobranju još izazivaju uznemirenost u javnosti, ali mora de se desi nacionalno, međuetničko, partijsko pomirenje - rekao je Zaev u intervjuu Radiju Slobodna Evropa na makedonskom, koji će u celosti biti emitovan u nedelju.

Lider parlamentarne većine u Makedoniji je odbacio mogućnost amnestije koju, kako je istakao, niko ne može da garantuje.

U makedonskoj javnosti se špekulisalo da bi predsednik VMRO DPMNE i bivši premijer Nikola Gruevski i njegovi najbliži saradnici, za koje Zaev i njegovi finansijeri tvrde da su tokom desetogodišnje vladavine počinili kriminal, mogli da budu amnestirani u zamenu za mirnu predaju vlasti.

- Da je bilo amnestije, tajnih pregovaranja i dogovaranja do sada bi zaboravili na političku krizu, smenila bi se vlast, ali ne bi imali pravde i pravne države. Zbog toga se verovatno i dogodilo nasilje, jer je neko preplašen od odgovornosti - rekao je Zaev.

Zaev je istakao da je spreman da pruži ruku svakome, ali da svako ko je počinio neko krivično delo mora da odgovara pred sudom.

- Ja sam pravoslavni hrišćanin, vernik, i najveći oprost u mojoj veri, a verujem da je tako i u muslimanskoj i katoličkoj je da se oprosti neprijatelju. Mi imamo političke neprijatelje, druge nemamo. To apsolutno znači da će svako da ide na sud i da će da ponese odgovornost, ali moramo međusobno da pošaljemo poruku za oproštaj ako želimo da sarađujemo - rekao je Zaev.

Po pitanju formiranja nove vlade Makedonije, kandidat za premijera je uveren da će biti uspešan njegov mandat kao premijera, ako ne dozvoli, kako je rekao, da ima novih razloga za blokade i ako sarađuje sa opozicijom.

Ipak se, dodao je, nada da će biti reformi u suparničkoj stranci VMRO DPMNE.

U intervjuu za Radio Slobodna Evropa Zaev govori i o prvim merama buduće vlade koju bi trebalo da formira, reformama u pravosuđu, pitanju imena države koje opterećuje odnose sa Grčkom i strateškoj postavljenosti Makedonije.

#Nikola Gruevski

#Zatvor

#Zoran Zaev

'