AKTUELNO

U Skoplju se nastavlja konstitutivna sednica parlamenta na kojoj treba da bude izabran predsednik, koja je započeta pre četiri sedmice, a nastavljaju se i protesti "Za jedinstvenu Makedoniju".

Kopredsednik Instituta Evropskog saveza za spoljne poslove Karl Bilt doputovao je u dvodnevnu posetu Skoplju, gde se danas sastao sa predstavnicima političkih partija, ali ne i sa makedonskim predsednikom Đorđem Ivanovim.

Foto: www.sobranie.mk

- Nema kraja ustavnoj krizi u Skoplju. Razlike u stavovima između političkih stranaka postaju sve dublje. Situacija je veoma ozbiljna - napisao je Bilt juče na svom Tviter nalogu povodom političke situacije u Makedoniji.

Inače, Bilt je napisao da u Makedoniji boravi u okviru organizacija Think Tank Evropskog saveta za spoljne odnose.

U Skoplju se danas nastavlja konstitutivna sednica parlamenta na kojoj bi trebalo da bude izabran predsednik i Komisija za izbor i imenovanja, koja je započeta re četiri sedmice.

U više makedonskih gradova, posle pauze za uskršnje praznike, danas će biti nastavljeni i protesti građanske inicijative "Za jedinstvenu Makedoniju".

Foto: Tanjug

Bilt je, kako su preneli makedonski mediji, zatražio sastanak sa Ivanovim, ali je njegov zahtev odbijen sa obrazloženjem da makedonski predsednik za danas ima već određen program. To, naime, nije prvi put da Ivanov odbija da se sastane sa predstavnicima međunarodne zajednice. Ranije je Ivanov odbio sastanak sa komesarom EU Johanesom Hanom.

Profesor Univerziteta Nikola Dujovski smatra da će Ivanov i ubuduće odbijati susrete sa predstavnicima međunarodne zajednice, s obzirom na to da je politika VMRO-DPMNE, čiji je lider Nikola Gruevski, najavio preispitivanje odnosa sa međunarodnom zajednicom. Prema njegovim rečima, svi koraci koje Ivanov preduzima su u koordinaciji sa VMRO DPMNE, jer on nije čovek koji donosi odluke samostalno.

Dujovski za Radio Sloodnu Evropu kaže da podsticanje međunarodne zajednice da se poštuje parlamentarna većina ne ide na ruku predsedniku Ivanovu ni VMRO-DPMNE, koji insistiraju na tome da je "tiranska platforma" štetna po državu.

#Karl Bilt

#Makedonija

#Protest

#Skupština

'