AKTUELNO

Uprkos najnovijim pritiscima Evropske komisije i evropskog komesara Johanesa Hana da Makedonija u najkraćem roku mora da izabere pedsednika parlamenta, a potom i da formira novu vladu, mali su izgledi da se tako nešto dogodi u skorije vreme, prenose skopski mediji.

Konstitutivno zasedanje parlamenta ušlo je danas u treću sedmicu, a da pritom nije načinjen nijedan korak u pravcu pronalska rešenja za predsednika parlamenta i formiranja nove vlade.

Opoziciona SDSM Zorana Zaeva, koji je okupio parlamentarnu većinu od 67 poslaika uz podršku dve albanske partije, DUI i Besa, i dalje insistira da predsednik parlamenta Trajko Veljanoski konačno na dnevni red stavi izbor predsednika Sobranja, dok s druge strane poslanici vladajuće VMRO-DPMNE, bivšeg premijera Nikole Gruevskog, ne odustaje tvrdnje da je suspenzija rasprave kršenje njihovog demokratskog prava.

Zahtevi za visokih evropskih predstavnika i zvaničnika NATO i Sjedinjenih Američkih Država, kao i nekih zapadnoevropskih zemalja da se odblokira parlament i dozvoli formiranje nove vlade, nije naišao na razumevanje, pre svega od predsednika Đorđa Ivanova.

On i na poslednjem sastanku sa predsednikom Evropskog saveta Donaldom Tuskom ponovio da ne namerava da daje mandat za formiranje nove vlade Zaevu, a kao glavni razlog tome je naveo platformu albanskih političkih partija i opasnost da ona naruši jedinstveni karakter države.

Današnja parlamentarna rasprava nije se mnogo razlikovala od onih prethodnih dana, a Radmila Šekerinska (SDSM) optužila je koaliciju VMRO-DPMNE da joj je albanska partja DUI bila dobra dok je bila sa njima u koaliciji, a sada kada više nije VMRO smatra da će država propasti.

Socijaldemokrata Petre Šilegov je pak Veljanoskog i VMRO-DPMNE optužio da vrše pravno nasilje u parlamentu.

#Evropa

#Makedonija

#Vlada

'