AKTUELNO

U bugarski parlament ući će još dve partije - etničcka turska Stranka prava i slobode (MRF), koja je osvojila 6,4 odsto glasova i populistička partija "Volja" biznismena Veselina Mareškog, koja je osvojila četiri odsto glasova.

Partija bivšeg premijera Bojka Borisova Građani za evropski razvoj Bugraske (GERB) osvojila je 33,2 odsto glasova na preveremenim parlamentarnim izborima u Bugarskoj, pokazuju prvi zvanični rezultati izborne komisije, objavljeni nakon prebrojanih 16,8 odsto glasova.

Socijalistička partija dobila je podršku 27,5 odsto birača, a za njom sledi nacionalistička alijansa Ujedinjenih partiota sa 9,7 odsto, preneo je Rojters.

Zvanični rezultati očekuju se u četvrtak.

Lider Bugarske socijalističke partije Kornelija Ninova priznala je poraz na parlamentarnim izborima i čestitala na pobedi partiji GERB bivšeg premijera Bojka Borisova.

Ninova je rekla da će njena stranka pokušati da formira vladu, ako to GERB ne uspe.

- Želimo da čestitamo pobednicima, GERB-u. Ako oni ne budu uspeli da formiraju vladu, a mi dobijemo mandat, pokušaćemo da formiramo bugarsku vladu - da bi osigurali bezbednost zemlje, rekla je Ninova novinarima.

Bugarska 1. januara 2018. preuzima predsedavanje EU, napominje Rojters.

Agencija AP navodi da su socijalisti, koji se zalažu za bliže odnose sa Rusijom, odbacili mogućnost učešća u koalicionoj vladi sa partijom desnog centra GERB.

Nešto ranije, Borisov je izjavio da njegova partija ima čist mandat da formira novu bugarsku vladu.

- Rezultat je kategorički potvrdio da bi GERB trebalo da bude vodeća vladajuća partija - rekao je Borisov.

GERB je osvojio između 32,2 odsto i 32,8 odsto na parlamentarnim izborima u Bugarskoj, dok je Socijalistička partija dobila podršku između 28 i 28,4 odsto birača, pokazale su izlazne ankete koje su sproveli Alfa Riserč i Galup Internešnal Balkan.

#Bugarska

#Izbori

#Premijer

#parlament

'